Peste o mie de bebeluşi născuţi prematur mor în fiecare an în România si din cauza nepăsării autorităţilor. Medicii se plâng că nu au substanţele şi echipamentele care i-ar ajuta pe nou-născuţi să depăşească perioada critică. Bani sunt, însă Ministerul Sănătăţii pare că îi aruncă pe proiecte inutile.
În fiecare an, în România, se înregistrează peste 20.000 de nou-născuţi prematur sau bebeluşi cu greutate foarte mică. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numai anul trecut au fost peste 17.000 de nou născuţi care au cântărit sub 2 kilograme jumătate. Mai rău e în cazul celor care nu ating nici măcar 1000 de grame. Şi asta pentri că apar complicaţii, de regulă, probleme respiratorii.
Medicii se plâng că n-au echipamente performante, care ar ajuta la ventilaţia mecanică a celor mici. În cazuri de insuficienţă pulmonară, e nevoie şi de o substanţă specială, numită surfactant, care se administrează bebeluşilor. Aceasta lipseşte însă din multe spitale româneşti.
Iar medicii insistă în zadar pe lângă autorităţi. Un medic din Constanţa părea că a găsit soluţia. A solicitat Ministerului Sănătăţii să aloce bani pentru surfactant de la un alt proiect de 200.000 de lei, care nu şi-a dovedit până acum utilitatea. Referatul medicului zace şi acum în sertarele celor de la ministerul Sănătăţii, fără să fi primit aprobare.
În tot acest timp, mii de nou-născuţi prematur se luptă să supravieţuiască. Pentru cei mai mulţi dintre ei, nu mai sunt şanse.
Antena 3