Antena 3 CNN Actualitate BNR menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an

BNR menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:59 05 Oct 2023 Modificat la 15:59 05 Oct 2023
bnr
BNR menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de joi, a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 % pe an.

Consiliul de administraţie al BNR a mai decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 % pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 % pe an.

De asemenea, a hotărât menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Rata anuală a inflației a continuat să scadă pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III  în linie cu previziunile, coborând de la 10,25 la sută în iunie, la 9,43 la sută în august, pe fondul decelerării creșterii prețurilor alimentelor și al continuării descreșterii dinamicii prețurilor energiei, contrabalansate doar parțial ca impact de scumpirea combustibililor și medicamentelor.

Citește și: Anunţul FMI despre pensiile românilor. "Actuala legislaţie va duce la o majorare a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare"

În același timprata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului III, coborând ușor sub nivelul prognozat, la 12,0 la sută în august, de la 13,5 la sută în iunie.

Evoluția este atribuibilă în principal efectelor de bază dezinflaționiste, descreșterii cotațiilor mărfurilor, prioritar agroalimentare, și măsurii de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază.

Ea reflectă însă și o temperare a influențelor de sens opus decurgând din transferarea treptată asupra prețurilor de consum a costurilor crescute ale firmelor, îndeosebi a celor salariale, în condițiile rezilienței cererii pe anumite segmente, precum și din evoluția prețurilor de import.

×
TOP articole
x close