Antena 3 CNN Actualitate BNR a lansat o monedă de argint care marchează 100 de ani de la prima medalie olimpică a României

BNR a lansat o monedă de argint care marchează 100 de ani de la prima medalie olimpică a României

Moneda din argint, destinată colecționarii, are valoarea nominală de 10 lei. Nume importante din sport au lăudat inițiativa BNR.

moneda argint jocuri olimpice 1924
BNR a lansat o monedă de argint care marchează 100 de ani de la prima medalie olimpică a României din 1924
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iun 2024   •   18:14

Banca Naţională a României a lansat, astăzi, în circuitul numismatic o monedă din argint prin care marchează împlinirea a 100 de ani de la prima medalie olimpică a României, bronzul cucerit de echipa naţională de rugby la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924.

Cu o valoare nominala de 10 lei, moneda are greutatea de 31,103 grame şi calitate proof.

Pe avers este reprodusă o parte din diploma primită în 1924 de jucătorii echipei de rugby, inscripţia „Romania" în arc de cerc, stema ţării, valoarea nominală „10 Lei" şi anul de emisiune „2024", iar pe revers este figurată o compoziţie ce conţine o minge de rugby, portretele jucătorilor şi inscripţiile „Prima medalie olimpică a României - 1924" şi „100 Ani".

Tot astăzi a fost deschisă în cadrul Muzeului BNR expoziţia temporară „Un alt fel de tezaur: Campionii României", organizată în perioada iunie - decembrie 2024.

Organizată în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi în colaborare cu Muzeul Sportului, expoziţia surprinde cele mai importante momente din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice. 

„Întâlnirea de astăzi are pentru noi o triplă semnificaţie: în primul rând, BNR emite o monedă omagială destinată împlinirii unui secol de la cucerirea primei medalii olimpice de către sportivii români. Apoi, în al doilea rând, instituţia noastră are onoarea de a-i găzdui cu acest prilej pe unii dintre cei mai importanţi campioni din istoria sportului românesc şi, în al treilea rând cred că astăzi suntem invidiaţi de toţi colegii din băncile centrale pentru că, prin simpla prezenţă aici a acestor campioni, rezerva noastră de aur a crescut fără a fi nevoiţi să realizăm nicio tranzacţie", a spus guvernatorul Mugur Isărescu.

„Ne mândrim cu cele 309 medalii olimpice. Olimpicii români au îmbogăţit patrimoniul sportului mondial prin performanţa lor. Închei cu gândul că peste 51 de zile, la Paris, locul unde acum 100 de ani a fost câştigată prima medalie olimpică a României, bronzul cucerit de echipa naţională de rugby", a precizat preşedintele COSR, Mihai Covaliu.

Marcel Ciolacu laudă inițiativa BNR: "Sunt gesturi deosebite care vor rămâne în inimile sportivilor şi românilor"

„Dorim să încurajăm şi performanţele viitoare ale sportivilor noştri, de aceea, Guvernul a decis să dubleze valoare premiilor pentru sportivii şi colectivele tehnice calificate la JO de la Paris din acest an. Sportivii sunt ambasadorii României în lume şi modele de inspiraţie pentru generaţiile viitoare. Iniţiativa de a lansa o monedă dedicată împlinirii unui secol de la prima medalie olimpică şi expoziţia conexă sunt gesturi deosebite care vor rămâne atât în inimile sportivilor, dar mai ales în inimile românilor. Felicit această iniţiativă a Băncii Naţionale a României şi a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român", a transmis Marcel Ciolacu.

Elisabeta Lipă: Vorbim de un altfel de tezaur al României. 

„Toate medaliile noastre sunt expuse la loc de cinste într-un muzeu care va putea fi vizitat până la sfârşitul anului. Iată că medaliile mele sunt la bancă, la fel barca mea e la bancă, vâslele mele sunt la bancă, pentru că, până la urmă, ăsta e tezaurul de care avem noi parte. Pentru noi, sportivii români care am participat la Jocurile Olimpice, această expoziţie înseamnă enorm de mult. E o fericire pentru noi să putem celebra astfel 110 ani de olimpism şi 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice, bronzul echipei naţionale de rugby. Iniţiativa de a lansa această monedă omagială este extraordinară, pentru că România a cucerit 309 medalii olimpice şi nu multe ţări se pot lăuda cu un asemenea palmares", a precizat ea".

Nadia Comăneci: "Fiecare medalie este o carte de vizită la nivel mondial pentru ţara noastră"

„Mă bucură iniţiativa Băncii Naţionale şi a COSR de a realiza o monedă aniversară care omagiază sportivii români care scriu istorie de un secol la Jocurile Olimpice. Medaliile cucerite de sportivii români au o valoare inestimabilă. Fiecare medalie este o carte de vizită la nivel mondial pentru ţara noastră şi cel mai important ambasador al României în orice colţ al lumii. Îmi doresc ca Jocurile de la Paris, la 100 de ani de la prima medalie, să aducă României un număr de medalii care să ne facă mândri că suntem români", a menţionat Nadia Comăneci.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close