O echipă Antena 3 CNN, alături de un dr. inginer specialist în construcție, au luat Capitala la pas și au analizat situația clădirilor istorice, a blocurilor vechi, dar și a imobilelor noi.
Așezată într-o zonă cu activitate seismică însemnată și condusă de zeci de ani de autorități nepăsătoare, Capitala a devenit extrem de vulnerabilă. În cazul unui cutremur puternic cel mai afectat ar fi Centrul Vechi.
Cât de solide sunt blocurile Capitalei
"Toate clădirile acestea care nu sunt îngrijite au și o vechime foarte mare. Clădirile unde ne găsim aici o vechime de peste 100 de ani, la care poate s-a făcut doar fațada, cum este clădirea de acolo, care este crăpată toată și nu are continuitate materialul. Sigur, aici vom avea colapsuri destul de puternice și totale poate", spune Paul Mihai Ioan, dr. inginer.
Citeşte şi: Trei cutremure, în Ajunul Crăciunului, în România. Cel mai puternic seism s-a resimțit în mai multe oraşe
Şi clădirile aparent solide s-ar putea face praf dacă au fost modificate ilegal.
"La toate construcțiile acestea vechi este faptul că au avut foarte mulți proprietari în timp și fiecare a vrut să adapteze construcția la cerințele lui. Şi atunci a mai dat o ușă, a mai dărâmat un perete și o la mișcare seismică chiar mai mică decât din '77 construcția aceea va avea de suferit", a mai spus specialistul în construcții.
Cele mai vulnerabile zone din Bucureşti în cazul unui cutremur major
Multe clădiri istorice au șanse mai mari să rămână în picioare. Printre ele Arcul de Triumf, Casa Poporului sau Banca Centrală.
Cât despre blocuri, mai vulnerabile sunt cele construite înainte de cutremurul din 1977, însă și cele noi pot fi periculoase dacă nu s-au respectat normele în construcții.
Un cutremur de 7 grade ar lua peste 6.000 de vieți, ar face 16.000 de răniți și ar pune la pământ sute de clădiri din Capitală.