Antena 3 CNN Actualitate Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe

Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe

Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe
A apărut un blocaj în recalcularea pensiilor din cauza adeverinţelor. Sursa foto: Getty Images - Olga Shumitskaya
de Cătălina Mănoiu    |    22 Iun 2024   •   16:00

A apărut un blocaj în recalcularea pensiilor, iar pensionarii sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru a le fi eliberare adeverinţele care dovedesc că au avut venituri suplimentare în timpul muncii.

În plus, premierul a cerut sancţionarea firmelor care au perceput taxe mari pentru pensionarii care trebuie să dovedească faptul ca au avut venituri suplimentare, mai ales că situaţia a dus la un blocaj în recalcularea pensiilor.

Însă Guvernul, până în prezent, nu a venit cu o soluție pentru ca tarifele practicate de firmele de arhivare să fie reduse. 

Sunt vizați de acest blocaj românii care au muncit înainte de 2001. Ei trebuie să meargă la firmele de arhivare și să obțină aceste adeverințe prin care să dovedească faptul că au avut venituri pentru care au plătit impozit. 

Este vorba, de exemplu, despre sporuri, despre prime sau, de exemplu, despre al 13-a lea salariu. 

Firmele de arhivare care trebuie să elibereze aceste venituri au fixat costuri mari. De exemplu, doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuie să plătească aproximativ 120 de lei.

Pentru fiecare an de muncă analizat de aceste firme trebuie să plătească alți 75 de lei cu aproximație, iar pentru un document original pe care trebuie să-l obțină de la firmele de arhivare trebuie să plătească alți 120 de lei. 

Tarifele sunt mari, iar Consiliul Concurenței a demarat deja o anchetă pentru a verifica modul în care s-au format aceste prețuri. 

Ancheta de la Consiliul Concurenței durează aproximativ un an, iar în tot acest timp, cei care trebuie să dovedească faptul că au muncit sunt nevoiți să plătească aceste tarife fixate de firmele de arhivare. 

Noua lege a pensiilor presupune două etape pentru recalcularea pensiilor. 

Mai exact, este recalcularea anunțată la 1 septembrie, cea care este făcută de stat pe baza documentelor pe care statul le are, şi mai există și o nouă recalculare în termen de șase luni de la 1 septembrie.

Cei care au adeverințe prin care dovedesc că au venituri suplimentare pot să ducă la casele de pensii din teritoriu acestea acte și pe baza lor să primească pensii mai mari. 

Pensionarii care nu reușesc să facă acest lucru până la 1 septembrie pot duce aceste adeverințe în momentul în care le obțin, iar pensiile mai mari vor fi plătite începând cu luna următoare.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
O fată de 17 ani și un tânăr de 24, găsiți morți într-un hotel din București
x close