Antena 3 CNN Actualitate Biserica Ortodoxă Română scoate bani şi din piatră seacă. Preoţii, mai ceva ca bancherii de pe Wall Street

Biserica Ortodoxă Română scoate bani şi din piatră seacă. Preoţii, mai ceva ca bancherii de pe Wall Street

O.P.
2 minute de citit Publicat la 06:04 13 Feb 2013 Modificat la 06:04 13 Feb 2013
Biserica Ortodoxă Română scoate bani şi din piatră seacă. Preoţii, mai ceva ca bancherii de pe Wall Street
Bisericile ortodoxe din România nu se sfiesc să se bage în tot felul de afaceri pentru a face bani. Potrivit ziariştilor de la Ring parohiile şi arhiepiscopiile din ţară sunt asociate în SRL-uri care se ocupă de vânzarea carburanţilor auto sau chiar de activităţi de consultanţă în afaceri. Iar plus de asta, sunt scutite de la plata taxelor şi primesc finanţare de la stat.

Una dintre arhiepiscopiile "active" în domeniul afacerilor este cea a Craiovei. Aceasta este asociată la firma Arhipraxis Management SRL care, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, prestează "activităţi de consultanţă pentru afaceri", iar în 2011 a obţinut un profit de 16.688 de lei. De altfel, arhiepiscopia deţine părţi sociale şi la Fenov GE SRL, în "producţia de energie electrică". Dar este asociată şi la Santis Tour SRL, care se ocupă de "hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare", iar în 2011 a avut un profit de peste 34.000 de lei. Un alt SRL care are, printre asociaţi, Arhiepiscopia Craiovei este Spira Cont, privind "activităţi de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal". Acum doi ani a avut un profit de aproximativ 17.000 de lei.

Şi Parohia Ortodoxă Auşeu este asociată la un SRL care se ocupă de "comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate". Este vorba despre Doriani Oil SRL care, în 2011, a avut un profit de peste 112.000 de lei. Contactat de "ring", parohul Ştefan Vese ne-a spus că ştie despre firmă, dar, referitor la veniturile bisericii din această afacere, nu ştie ce să ne spună, fiind date confidenţiale. Parohia a fost asociată şi la Axon Serv SRL care, de asemenea, vindea carburanţi. Acum este în insolvenţă.

Arhiepiscopia Bucureştilor este asociată, printre altele, la Cooperativa Agricolă Via Domnului, care în 2011 a avut profit de peste 58.000 de lei, şi la Pelerinul Pati-Cof, care se ocupă, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, cu „fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie". În plus, deţine părţi sociale şi la Chivotul Mare SRL, care se ocupă cu „lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti", asociat, la rândul lui, la spălătoria Ţarina Pastorului SRL. Acesta din urmă a avut profit, în 2011, de peste 21.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, ne-a explicat că veniturile obţinute din implicarea bisericilor în firme "sunt folosite pentru opera socială şi educaţională a bisericii, pentru întreţinerea bisericii respective, pentru plata utilităţilor". Acesta a precizat şi că Arhiepiscopia Craiovei deţine 5% din acţiuni la firma care produce energie electrică, fiind donate de cineva pentru „opera socială" a lăcaşului de cult.

„Veniturile sunt folosite pentru opera socială a bisericii", Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

×
x close