Tocmai ați publicat o carte: ”Cum să prevenim următoarea pandemie”. Cum va fi următoarea pandemie dacă nu reușim să o prevenim?
Ei bine, s-ar putea naște dintr-un virus pe care îl cunoaștem deja. Ar putea fi o varietate de gripă, un alt tip de coronavirus... Și asta măcar ne-ar permite să avem niște cunoștințe despre cum să obținem tratamente și vaccinuri foarte rapid. Dar ar putea fi și altceva. Ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist care l-a proiectat și l-a vehiculat intenționat. Acesta este un scenariu foarte înfricoșător, deoarece ar putea încerca să-l răspândească în diferite locuri simultan.
Sau ar putea fi ceva natural. Populația umană crește și invadăm tot mai multe ecosisteme. De aceea calculez că există șanse de 50% ca în următorii 20 de ani să avem o pandemie de origine naturală, ca o consecință a schimbărilor climatice.
Și cum ne asigurăm că nu se întâmplă?
Cred că trebuie să învățăm mai mult din toată această tragedie oribilă care a fost pandemia COVID-19 pentru a ne asigura că nu se va mai repeta. Costul uman, în decese, a fost cel al unui război mondial. Și trebuie să vorbim despre tot ce am greșit, despre instrumentele de care avem nevoie pentru viitor și despre cum să nu lăsăm garda jos. Analogia care îmi place cel mai mult să o fac este cea a pompierilor: pentru a preveni incendiile, avem pompieri cu normă întreagă. Se antrenează, se pregătesc, își iau munca în serios. Din păcate, trebuie să punem pandemiile pe lista lucrurilor pentru care un guvern trebuie să fie pregătit dacă dorește să-și protejeze cetățenii.
Propuneți o ”brigadă internațională de pompieri antivirus”? Asta presupune mulți bani!
Da, ceea ce propun ar necesita o creștere cu 25% a bugetului OMS și cu asta am avea o echipă de aproximativ 3.000 de oameni cu profiluri diferite. O numesc Echipa Globală de Răspuns și Mobilizare la Epidemii, dar nu îmi pasă atât de mult de nume, cât de faptul că suntem capabili să o facem, că experții sunt instruiți, că au datele bine sistematizate și pot căuta întotdeauna posibile focare. Și dacă focarul apare într-o țară cu un sistem de sănătate public bun, ei pot oferi sfaturi. Dacă se întâmplă într-o țară foarte săracă, ei zboară acolo, localizează ei înșiși focarul și se asigură că nu se răspândește în restul lumii”, a declarat Bill Gates pentru eldiario.es.