Cele mai multe cazuri de infectare cu virusul gripei noi s-au înregistrat până acum în judeţele Iaşi şi Bistriţa-Năsăud. Au mai fost diagnosticate câte două cazuri în şapte judeţe din ţară, printre care Bihor, Călăraşi şi Cluj. În total, patru persoane şi-au pierdut viaţa, pe fondul complicaţiilor apărute din cauza infectării cu A/H1N1.
Prima victimă a gripei, în acest an, a fost un profesor de arhitectură. El a murit la spitalul din Iaşi, din cauza complicaţiilor apărute în urma contractării virusului gripei noi. Arhitectul a fost internat în spital la începutul lunii ianuarie, în stare gravă, după ce se întorsese din Egipt.
Următoarele două decese provocate de A/H1N1 au apărut într-un interval de numai 12 ore. Primul caz, respectiv o femeie de 23 de ani însărcinată în 28 de săptămâni, a fost descoperit la Ploieşti. Tânăra a fost internată la secţia de ginecologie a spitalului din Ploieşti, apoi Institutul Cantacuzino a confirmat prezenta virusului A/H1N1. Medicii au decis că e mai bine, pentru sănătatea femeii, să întrerupă sarcina, însă aceasta nu a supravieţuit operaţiei.
Câteva ore mai târziu, o altă femeie, de 29 de ani, de data aceasta din Iaşi, a murit, diagnosticată cu acelaşi virus.
Cel mai recent deces pus pe seama gripei noi s-a înregistrat în Satu-Mare. Un băieţel de un an şi două luni, care iniţial a fost diagnosticat cu peritonită, s-a stins într-un spital din Cluj.
Bulgaria, în alertă
Dacă la noi, numărul îmbolnăvirilor cu A/H1N1 este destul de mic, deocamdată, vecinii noştri bulgari sunt în alertă maximă din cauza gripei. În regiunile afectatate, aproximativ 7% din oameni sunt bolnavi, aşa că autorităţile au închis sute de şcoli.
Ministerul bulgar al Sanătăţii a declarat pandemie de gripă în 12 regiuni ale ţării. Cele mai mari oraşe din ţara vecină sunt afectate, inclusiv capitala Sofia, dar şi oraşele de la graniţa cu România: Varna şi Plevna.
Miercuri, s-a înregistrat şi primul deces din acest an în Bulgaria. Este vorba despre un bărbat de 62 de ani din sudul ţării, care a murit în spital.
Anual, aproximativ cinci milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă în toată lumea, iar în jur de 500.000 de cazuri sunt mortale.