Antena 3 CNN Actualitate Bilanţ MAI pe 2009: Numărul tâlhăriilor mascate s-a dublat, corupţia internă a crescut (VIDEO)

Bilanţ MAI pe 2009: Numărul tâlhăriilor mascate s-a dublat, corupţia internă a crescut (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 15:54 04 Mar 2010 Modificat la 15:54 04 Mar 2010
Bilanţ MAI pe 2009: Numărul tâlhăriilor mascate s-a dublat, corupţia internă a crescut (VIDEO)
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a prezentat, joi, bilanţul activităţii pe anul 2009. Deşi rezultatele sunt îngrijorătoare, mai ales la capitolele siguranţa cetăţenilor, corupţie şi criminalitate informatică, autorităţile de la Interne ne asigură de noi stragegii pentru anul acesta. Antens3.ro vă prezintă principalele concluzii ale bilanţului MAI pe anul trecut.

Asigurarea ordinii şi siguranţei publice, serviciile publice comunitare şi prevenirea şi combaterea corupţiei sunt câteva dintre capitolele bilanţului activiăţii Internelor pe anul 2009, comparate cu aceeaşi perioadă, de 12 luni, dar a anului 2008.

Anul trecut, care a fost marcat de începutul crizei economice, în zona siguranţei cetăţeanului, specialiştii au constatat o creştere a riscului infracţional, respectiv de 11% pentru infracţiunile sesizate, 6% pentru cele constatate şi 4% pentru infracţiunile care au fost soluţionate. În topul categoriilor de infracţiuni, specialiştii au avut de-a face cu cele judiciare, în număr de peste 120.000 şi cu cele economico-financiare, respectiv de aproape 50.000.

Tot o creştere s-a înregistrat şi pentru criminalitatea stradală, care s-a mărit cu 8% faţă de 2008. Astfel, au crescut cazurile de tâlhărie prin ameninţarea cu arma, fapte îndreptate către unităţile bancare, casele de schimb, amanet şi poştaşi, s-au dublat cazurile de tâlhărie cu autori mascaţi şi au înregistrat o creştere de 93% şi s-a înregistrat o creştere de 80% în ceea ce priveşte furturile.

VASILE BLAGA PREZINTĂ BILANŢUL MAI


Impactul crizei economice a determinat anul trecut şi creşterea activităţilor ilegale mai ales în spaţiul economic, iar conform statisticilor, prejudiciul cauzat ca urmare a constatării infracţiunilor de către poliţişti este estimat la aproape 4,45 de miliarde de euro, cu 210% mai mult decât în 2008.

Un capitol sensibil al bilanţului MAI este şi traficul de droguri. Comparativ cu 2008, cantităţile de droguri confiscate au crescut cu 400% în 2009 şi tot atunci s-a înregistrat şi cea mai mare captură din ultimii 10 ani, adică 1.200 de kilograme de cocaină, a căror valoare atinge aproape 40 de milioane de dolari.

MAI promite o siguranţă mai bună a cetăţenilor şi simplifarea procedurilor administraţiei publice

În ceea ce priveşte traficul de persoane, România continuă să fie ţara de tranzit şi de origine pentru traficul de persoane, iar referitor la criminalitatea informatică, aceasta înregistrează şi ea creşteri şi se manifestă mai ales prin reorientarea grupărilor criminale care, în trecut, se ocupau cu traficul de persoane, de maşini sau de droguri, către infracţiunile informatice.

Tot anul trecut, numărul situaţiilor de urgenţă a crescut cu două treimi, mai ales ca urmare a creşterii solicitărilor pentru acordarea primului ajutor medical calificat.

În zona de corupţie internă, în 2009 au fost consemnate 70 de situaţii, cu 15% mai multe decât în 2008, în care funcţionarii ministerului au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie atunci când li s-au oferit sume în schimbul unor servicii. Apoi, au fost înregistrate alte 137 de cazuri, cu 28% mai multe decât în 2008, când angajaţii ministerului au denunţat situaţiile în care colegii lor au fost implicaţi în fapte de corupţie.

După cum arată bilnaţul MAI pe 2009, la multe capitole este de lucrat în continuare, iar Internele promit pentru anul acesta mai multe priorităţi, printre care creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni, combaterea infracţionalităţii, a terorismului, criminalităţii organizate şi transfrontaliere, dar şi crearea unui concept de management de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândurile personalului structurilor MAI.

De asemenea, strategia Ministerului pentru 2010 mai propune şi creşterea calităţii şi accesul la serviciile publice comunitare, dar şi simplificarea administrativă, reducerea cheltuielilor curente în cazul administraţiei publice centrale şi locale.

Puteţi consulta bilanţul MAI aici (pdf)

Antena3.ro



×
TOP articole
x close