Antena 3 CNN Actualitate Bihor. 300 de hectare cultivate cu soia modificată genetic

Bihor. 300 de hectare cultivate cu soia modificată genetic

Bihor. 300 de hectare cultivate cu soia modificată genetic
26 Sep 2007   •   18:46

300 de hectare cultivate cu soia din comuna bihoreană Batăr vor fi distruse după ce, miercuri, comisarii Gărzii de Mediu au fost descoperit că plantele sunt modificate genetic. Controlul Gărzii de Mediu a descoperit hectare cultivate cu soia modificată genetic la o fermă, în urma unei sesizări venite din partea Direcţiei Agricole Bihor. “Noi am descoperit cultura în timpul unor verificări de rutină la o fermă din Batăr. Din cele 600 de hectare de soia, 290 erau modificate genetic”, a declarat directorul Direcţiei Agricole, Octavian Avrămuţ. Potrivit directorului, existenţa plantelor modificate genetic a fost confirmată în urma unor analize efectuate cu testere speciale, importate din Statele Unite.

“Este o cultură care nu poate fi acceptată, există argumente ştiinţifice potrivit cărora ar putea afecta metabolismul uman”, a adăugat directorul. După efectuarea analizelor, reprezentanţii Direcţiei Agricole au sesizat Garda de Mediu. În prezenţa inspectorilor Direcţiei Agricole, comisarii Gărzii de Mediu au colectat, miercuri, mai multe probe de la ferma din Batăr.

Rezultatul verificărilor a confirmat existenţa modificărilor genetice, făcute pentru a creşte rezistenţa culturii la un anumit tip de ierbicid. “A recunoscut şi proprietarul că a folosit seminţe modificate, cu toate că semnase în primăvară un proces verbal prin care i s-a adus la cunoştinţă că nu are voie”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Raţiu.

Potrivit comisarului, culturile vor fi tocate şi împrăştiate în arătură, iar proprietarul va fi sancţionat cu amendă.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close