Antena 3 CNN Actualitate Ce beneficii au la pensie persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă

Ce beneficii au la pensie persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:24 16 Mar 2022 Modificat la 14:24 16 Mar 2022
beneficii-pensie-persoane-lucrat-conditii-speciale-munca
Ce beneficii au la pensie persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă Sursa foto: Pixabay

Potrivit prevederilor legale în vigoare începând cu data de 17 noiembrie 2019, acestea sunt:

- majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de munca (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauza a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții.

- majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de munca (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă.
    
- reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupă a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă. Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010) și operează doar în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Potrivit Casei Națională de Pensii Publice, dovada perioadelor de vechime în grupa a II-a de muncă, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de muncă, întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

În cazul în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă, sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive.

Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe a II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile, întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

Prin documente verificabile se înţelege:

- actul administrativ de nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă / activităţilor / categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă
    
- contractul individual de muncă

- contractul colectiv de muncă
    
- decizii interne
    
- act administrativ de modificarea locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu
    
- extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative

 

×
Etichete: pensie
x close