Potrivit sursei citate, în cadrul dezbaterilor parlamentare de marţi, referitoare la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 124/2011, au fost propuse amendamente cu care Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMPS) a fost de acord.
Unul dintre aceste amendamente vizează flexibilizarea condiţiei de achitare a impozitelor şi taxelor locale. "Astfel, verificarea se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puţin 6 luni şi vor fi excluse de la această verificare familiile monoparentale. De asemenea, se reglementează o perioadă de graţie de 60 zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul îşi va primi dreptul", precizează MMPS.
Un alt amendament vizează stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, cu menţinerea limitelor maxime reglementate în prezent, de 1.200 de lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani şi 3.400 de lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, potrivit MMPS.
De asemenea, stimulentul de inserţie va fi acordat şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
Alte două amendamente se referă la eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru toate situaţiile care conduc la acordarea acestui drept, precum şi la acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 şi naşte/adoptă/ia in plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr.111/2010. "Această reglementare va asigura aplicarea unitară a Deciziei Curţii Constituţionale nr.495/2012 şi va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii", arată MMPS.
Ministerul mai precizează că suma prevazută în bugetul de stat pentru anul în curs este de 11 milioane lei şi de 67 milioane lei pentru 2013, iar totalul beneficiarilor aflaţi în plată în prezent este de 153.090.
Potrivit MMPS, din numărul total de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, 20,52% sunt cu venituri de peste 1.500 lei, 33,12% sunt cu venituri între 600 şi 1.500 lei, restul de 46,36% fiind fără venituri, respectiv persoane care au perioada de 12 luni constituită din perioade asimilate (eleve, studente, persoane aflate în şomaj, persoane care îşi însoţesc soţul/soţia în misiune permanentă în străinătate etc.).
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 219 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012, Camera fiind for decizional.
Proiectul de lege are caracter organic iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Proiectul de lege urmează a fi trimis spre promulgare.