Copiii din România europeană sunt bătuţi de la vârste din ce în ce mai fragede. Violenţa din familie este continuată la şcoală, unde, de multe ori, din victimă copilu se transformă în agresor. Suntem evident o naţie cu porniri violente, însă odată cu intrarea în UE trebuie să învăţăm cu toţii că bătaia copiilor nu este ruptă din Rai. Deocamdată asistăm la cazuri şocante de genul celui petrecut într-un sat din judeţul Iaşi. Un bebeluş de doar opt luni a ajuns în stare critică la spital, cu grave leziuni la cap, după ce a fost bătut cu cruzime de propriul tată! Se pare că părintele şi-a luat fetiţa la palme şi pumni până a desfigurat-o, pentru că nu mai putea suporta scâncetele micuţei.
Fetiţa este internată acum la spitalul de neurochirurgie, unde a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral. Iniţial, copilul a fost dus la spitalul de pediatrie. Medicii de aici au fost şocaţi de leziunile pe care le avea bebeluşul. Faţa îi era plină de sânge, iar pe braţe avea urme puternice de vânătăi. Micuţa a fost adusă de mamă, care a susţinut că leziunile copilului ar fi fost provocate de soţul plictisit de stat cu copilul.
Şi acesta este doar cel mai recent exemplu. Unul extrem, dar nu singular. Autorităţile noastre asistă nepăsătoare la astfel de manifestări ale părinţilor. Doar la Consiliul Europei există preocupare pentru asemenea comportmanente, pentru că şi în alte ţări unii părinţi se transformă în tirani violenţi. Mai mult, în Europa, între 10-30% dintre copii sunt loviţi violent cu cureaua, băţul sau cu alte obiecte. Recent, Consiliul Europei a iniţiat o campanie care îşi propune să îi educe pe cetăţenii europeni că cei mici sunt mai mult decât nişte ?minipersoane? Şi trebuie să aibă mai mult decât ?minidrepturi?.
Pentru a implica şi copiii în acestă campanie, Consiliul Europei a iniţiat o pagină web, www.coe.int/children, unde pot fi postate părerile şi povestirile copiilor referitoare la acest program. Reacţiile copiilor pot fi puse în limba natală în blog-ul special: www.jde.fr.
Antena3.ro