Una dintre particularităţile pacienţilor internaţi în ultimele zile la Institutul Marius Nasta din Bucureşti, este o afecţiune la ficat, ce complică tratarea sindromului inflamator. Mai mult decât atât, Beatrice Mahler a anunţat că media de vârstă a pacienţilor de la Marius Nasta a scăzut faţă de anul trecut, acum fiind internate persoane mai tinere, pacienţi care nu au apucat încă să se vaccineze, dar care trăiesc o viaţă activă şi care muncesc.
Institutul Marius Nasta a rămas fără locuri libere pe secţie şi în ATI
În cursul zilei de duminică, Institul Marius Nasta din Bucureşti a rămas fără locuri libere, atât în secţii, cât şi în ATI.
"La „Marius Nasta” de la prânz nu mai există niciun loc liber, toate locurile - și în secție, și în terapie intensivă - sunt pline și probabil că în această noapte va trebui să punem paturi suplimentare, dacă vor veni pacienți de acasă, pentru că nu se mai pune problema să primim din alte spitale, ci să putem manageria pacienții care ajung la spital cu forme severe, cu insuficiență respiratorie (...) Creșterea numărului de cazuri a fost bruscă. În trei zile, s-au ocupat paturile care erau libere - și eram la o capacitate undeva la 60 la sută ocupate -, iar secția de terapie intensivă s-a ocupat chiar mai repede", a declarat medicul Beatrice Mahler, la Digi24.
Hepatocitoliza, o particularitate tot mai întâlnită în rândul pacienţilor COVID-19
Beatrice Mahler atrage atenţia asupra unei particulariăţi întâlnite în rândul pacienţilor internaţi cu forme severe de COVID-19.
"Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienții au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză - înseamnă o reacție a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamației severe care se găsește în organism. Ea era prezentă și anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienți, acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate", a explicat medicul.
Ce este hepatocitoliza şi cum îi afectează pe pacienţii
Heptatocitoliza se caracterizează printr-o reacţie inflamatoare acută, ce acţionează practic ca o acţiune de distrugere a celulelor hepatice.
"Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți", a explicat managerul Institutuli Marius Nasta din Bucureşti.