Antena 3 CNN Actualitate Bazinele piscicole vor fi concesionate

Bazinele piscicole vor fi concesionate

Bazinele piscicole vor fi concesionate
24 Mar 2009   •   09:19

Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) vrea să privatizeze toate bazinele piscicole amenajate, iar pe cele naturale să le concesioneze din nou, potrivit unui proiect de lege de modificare a Legii pescuitului aflat, în prezent, în dezbatere la Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor.
Principalii avantajaţi ai acestei intenţii ar fi actualii beneficiari ai bazinelor artificiale cu care se va negocia direct. ?Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură privatizează societăţile comerciale cu profil piscicol şi amenajările piscicole pe care le are în portofoliu, în conformitate cu prevederile legale cu privire la privatizare, inclusiv prin negociere directă cu titularii contractelor de închiriere, asociere, concesionare, arendare; vânzarea amenajărilor piscicole se poate efectua în condiţiile prezentei legi prin contracte de vânzare-cumpărare şi contracte de leasing?, se precizează în proiectul de modificare a Legii pescuitului, citat de Cotidianul.

Pe lângă luciul apelor se va privatiza şi terenul de lângă acesta, anume mijloacele fixe, digurile şi balta amenajată.

În ceea ce priveşte bazinele naturale, ANPA vrea să le reconcesioneze, practică iniţiată de Ilie Sârbu când ocupa acelaşi post ca şi acum şi care a fost eliminată de Tăriceanu.
În 2005, la cererea asociaţiilor de pescari şi a UE, contractele de concesiune au fost reziliate. Acum ANPA ar dori să realizeze puncte fixe de desfacere a peştelui şi să înfiinţeze o bursă a peştelui, dar şi porturi pescăreşti.

Pe de altă parte, toate amenajările piscicole şi bazinele naturale piscicole din Deltă ar urma să treacă din administrarea ANPA şi a Consiliilor Judeţene în cea a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), potrivit lui Valentin Buksz, directorul ANPA. ?ARBDD va face un studiu care va stabili cum şi cine va putea pescui în Deltă. Acest studiu va trebui avizat de toţi factorii, ANPA, Ministerul Agriculturii?, spune preşedintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor, Valeriu Tabără.


Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close