Antena 3 CNN Actualitate Bazele militare din România în alertă. Forțele Aeriene au ridicat F-16 după atacul masiv al rușilor. Și spaniolii au trimis F-18

Bazele militare din România în alertă. Forțele Aeriene au ridicat F-16 după atacul masiv al rușilor. Și spaniolii au trimis F-18

GettyImages-73075239 (1)
Rușii au atacat cu drone la graniță, România a ridicat avioanele F-16. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    27 Sep 2024   •   09:44

Ministerul Apărarii anunță că au fost ridicate patru avioane de vânătoare în dimineața de vineri, după un atac masiv cu drone al rușilor în apropierea granițelor. După ce Forțele Aeriene Române au ridicat două avioane F-16, alte două avioane F-18 au fost ridicate la aproape două ore distanță și de Forțele Aeriene Spaniole.

Potrivit comunicatul de presă al MApN, o singură dronă ar fi intrat pentru o perioadă foarte scurtă pe teritoriul României. Armata verifică însă localitățile de graniță din județul Tulcea pentru a căuta resturi de drone.

„Vineri, 27 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.

Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert.

Pentru monitorizarea situației, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 și, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spațiul aerian național, în zona de frontieră cu Ucraina.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional. ”, se arată în comunicatul de presă al MApN.

Alertă extremă în județul Tulcea după un nou atac cu drone la graniță

În cursul nopţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea după ce, structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţă cu România. „Astfel, mesajul transmis către populaţie, face un apel la calm, iar în cazul în care cad obiecte din spaţiul aerian, să respecte recomandările de adăpostire şi de autoprotecţie transmise prin mesajul RO-Alert”, transmite ISU Tulcea.

ISU Tulcea menţionează că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor. 
 
„De asemenea, zonele vizate de atacurile Federaţiei Ruse sunt pe teritoriul ucrainean, la mică distanţă de graniţa cu România şi astfel există posibilitatea ca anumite obiecte în urma ripostei armatei ucrainene să cadă pe teritoriul românesc. Facem încă o dată precizarea pentru liniştea comunităţilor din zona de Nord a judeţului Tulcea, dar şi celor ce ajung în zona respectivă ca turişti că nu sunt vizate ţinte ori zone de pe teritoriul României!”, indică sursa citată.

Conform ISU Tulcea, au fost înregistrate două apeluri la 112 - unul pentru a cere informaţii, iar un al doilea a fost cel în care apelantul a relatat că aude explozii în zona de nord, pe teritoriul ucrainean.

 

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close