Antena 3 CNN Actualitate "Moarte la pahar", băuturile care ne pot ucide dintr-o picătură, o campanie de conștientizare marca Antena 3

"Moarte la pahar", băuturile care ne pot ucide dintr-o picătură, o campanie de conștientizare marca Antena 3

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 09:55 09 Iul 2020 Modificat la 09:55 09 Iul 2020
o_1ecp5co9h175o1670adk1s4j166eb.jpg

Având în vedere că nu se colectează taxele pentru cel puțin 80% din băuturile spirtoase consumate, este evident că respectivele cantități provin din surse neautorizate și neverificate.De astăzi, Antena 3 începe o campanie de conştientizarea a pericolului care curmă vieţi cu câteva picături.

Alcoolul, al treilea factor de risc pentru boală şi moarte prematură conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Românii, pe locul trei în Europa la consumul de alcool. Nu suntem primii în clasament, dar, suntem cei care caută cele mai ieftine dar şi nocive soluţii pentru a satisface un viciu.

De cele mai multe ori ce bem noi, poate fi moarte la pahar. Cumpărăm de pe unde apucăm, fără să ne punem problema de provenienţă, dăm bani oricui promite o băutură de calitate dar, în realitate, avem toate şansele să luăm un alcool contrafăcut, din surse nesigure, fără a se cunoaște proveniența și conținutul.

Pe lângă vânzările de băuturi spirtoase  ca "produse tradiționale" pe sub tarabele din piețele agroalimentare sau de la marginea drumului, mediul online abundă în anunțuri de așa-numiți "producători" care vând așa-zisele "produse tradiționale" în pet-uri reutilizabile, neetichetate și fără timbru fiscal.

"Moarte la pahar", băuturile alcoolice care pot ucide într-o secundă

"Oamenii trebuie să înţeleagă că orice tip de alcool despre care nu cunoaştem foarte clar provenienţa, băuturile acestea vândute la colţ de stradă, poate să reprezinte un pericol iar acest pericol poate să determine fie apariţia fie a unor sechele definitive cum este în cazul alcoolului metilic, orbirea, în cazul etilen glicolului apare o insuficienţă renală cronică, care duce la dializă deci vor deveni dependenţi de dializă iar în cele mai multe cazuri, din păcate se pierde viaţa pacientului", a explicat dr. Radu Țincu, medic primar toxicologie, Spitalul de Urgență Floreasca.

Milioane de litri de băuturi sprirtoase se vând în ţara noastră, în fiecare an, fără ca autoritățile să exercite vreun control. Cea mai mare piaţă de desfacere este internetul, apoi, tarabele comercianţilor ambulanţi din talciocuri sau chiar de la marginea drumului. 

"Alcoolul metilic şi alcoolul izopropilic sunt foarte frecvenţi întâlniţi în practica noastră şi mai este un alt tip de alcool, etilen-glicolul care lumea îl cunoaşte sub denumirea de antigel. De multe ori profilul pacientului care se prezintă la spital cu o astfel de ingestie este un pacient care a terminat de consumat orice băutură alcoolică din casă şi a găsit sticla de antigel, pe care o consumă şi pe aceasta.

Sunt foarte mulţi pacienţi cu dependenţă, din păcate, care, odată ce au epuizat alcoolul etilic, nu fac diferenţa între aceste tipuri de alcool şi orice formă de alcool o consideră bună de a fi băută", a mai explicat dr. Țincu.

Dependența de alcool, o boală pe care mulți refuză să o recunoască

Dependenţa - o boală pe care mulţi refuză să o recunoască. Unii îşi pierd cariere, îşi distrug vieţile, alţii, din cauza sărăciei şi lipsei de educaţie, ajung să recurgă la tot felul de soluţii pentru a-şi satisface viciul.

Chiar în plină pandemie de coronavirus o ştire şoca întreaga Românie. 15 oameni dintr-un sat din Iaşi, mureau după ce au băut alcool sanitar şi acela contrafăcut.

"Alcoolul este acceptat din punct de vedere social. Eşti îndemnat cumva, să bei ceva. Dacă te duci la cineva  - hai nu-ţi pun un pahar de ceva, dacă ieşim undeva, ieşim la o bere, nu ieşim la un ceai şi atunci, cumva, alcoolul vine şi ne cuprinde vieţile în mare măsură indiferent de categoria socială din care facem parte", a precizat psihoterapeutul Dorina Stamate.

Dar, nu doar cei dependenţi pot să cadă pradă unui alcool ilegal.

"Ştiu cazul unui medic stomatolog, care a primit o sticlă de ţuică, avea o relaţie, făcea naveta, s-a suit în locomotiva electrică, a tras un gât şi a murit. Tot aşa a murit cu nişte ţuică primită şeful secţiei d echirurgie de la Elias, Cârstea, pe care l-am cunoscut foarte bine, mort!

Băutura din surse neclare sau neverificabile este un pericol! Cât de bine este controlată această piaţă? Prin două elemente - haos şi corupţie!", a declarat dr. Nicolae Bacalbașa, medic ATI.

Iar asta se traduce în milioane de euro cheltuiţi de către stat pentru afecţiuinile provocate de astfel de băuturi ilegale.

În România, consumul de alcool la populația în vârstă de 15 ani şi peste este de 14,4 litri de alcool  pur  pe persoa pe an, cu o evoluţie crescătoare în ultimul deceniu. Din acest consum,  o treime reprezintă consumul de băuturi spirtoase, din care peste 80% este neînregistrat, introdus ilegal sau produs prin instalații improvizate sau neînregistrate, în afara regimului guvernamental de control. 

Începând de astăzi, la Antena 3 veţi urmări o serie de reportaje de conştientizare a consumului de alcool şi mai ales, un semnal de alarmă, despre băuturile care ne pot ucide dintr-o picătură.

×
Etichete: Antena 3
x close