După percheziţiile efectuate ieri de procurorii DIICOT şi poliţişti, anchetatorii au decis ca 24 de suspecţi în dosarul "Căminelor Groazei" să fie reţinuţi pentru 24 de ore.
Astăzi, suspecţii au fost duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, toţi fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi fals.
Vecinii azilelor din Bucureşti şi Ilfov în care bătrânii erau batjocoriţi de firmele care le luau banii pentru a avea grijă de ei au povestit chinurile prin care aceştia treceau. În total, 98 de bătrâni au fost salvaţi de autorităţi.
"Am înţeles că este o casă foarte mare şi este un azil de bătrâni. Ştiu că este azil de bătrâni pentru că de câte ori trec pe acolo, bătrâneii săracii vin la poartă şi cerşesc. Vreau şi eu un ban, da-mi şi mie doi lei, n-ai tu şi tu un corn sau ceva de genul", a declarat o femeie.
"La datele de 04 și 05.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 24 de inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de 2 inculpate (una dintre acestea fiind într-un stadiu avansat de sarcină), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.
În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 24 de inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Poliției Capitalei și I.P.J. Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, SMURD București, Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroului Tehnic şi de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Direcția de Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se arată într-un comunicat al DIICOT.