Antena 3 CNN Actualitate Băsescu vrea o procedură nouă pentru şeful DNA şi procurorul general: ei să fie selectaţi de CSM şi agreaţi de MJ şi Preşedinţie

Băsescu vrea o procedură nouă pentru şeful DNA şi procurorul general: ei să fie selectaţi de CSM şi agreaţi de MJ şi Preşedinţie

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:40 25 Ian 2013 Modificat la 15:40 25 Ian 2013
Băsescu vrea o procedură nouă pentru şeful DNA şi procurorul general: ei să fie selectaţi de CSM şi agreaţi de MJ şi Preşedinţie
Foto: Agerpres
Preşedintele Trăian Băsescu a declarat că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie.

Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să  deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazută de lege, potrivit Mediafax.

"Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările", a spus Băsescu, insistând asupra neutralităţii CSM şi a eliminării astfel a suspiciunilor privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.

El a precizat că s-a gândit la această soluţie după ce a avansat, marţi seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintii Camerelor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, propunerea ca selecţia celor doi procurori şefi să se facă de către o comisie în care să fie câte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Presedinţiei, variantă neacceptată de cei trei.

Potrivit lui Băsescu, odată acceptată şi aplicată soluţia responsabilizării CSM privind selecţia procurorului general şi a sefului DNA, acelaşi model ar putea fi extins şi la numirea adjuncţilor celor doi, precum şi la cea a şefilor de secţii din Parchete.

De asemenea, preşedintele a subliniat că acceptarea acestei soluţii ar permite şi o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi. Băsescu a amintit că îi aparţine decizia finală privind numirile la conducerea Parchetelor, lucru menţionat şi în acordul de coabitare încheiat cu premierul Ponta.

Preşedintele a dezvăluit şi că a avut o întâlnire cu ministrul Pivniceru înainte de a respinge candidaturile lui Irimie şi Niţă, însă discuţia nu a fost "cu dosarele pe masă", iar Pivniceru nu a reuşit să îl convingă să îi desemneze.

Băsescu a menţionat că, în opinia să, cele mai importante bile negre din raportul Comisiei Europene vor fi eşecul nominalizării procurorului general şi procurorului şef DNA, precum şi o eventuală amânare a intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă faţă de termenul asumat de 1 februarie.

Şeful statului a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Băsescu a declarat, miercuri, că pentru a accepta o nominalizare la funcţiile de procuror general sau şef al DNA condiţia este ca persoana respectivă să fi avut performanţă, adică să fi avut "dosare grele" finalizate şi confirmate de instanţă.




×
Etichete: CSM
TOP articole
x close