Memoriul invocat de către preşedintele Traian Băsescu aparţine omului de afaceri Arpad Paskany, patron al echipei de fotbal CFR Cluj, şi unul din sponsorii campaniei electorale a liderului PD, Emil Boc, la Primăria Clujului (potrivit unor surse). Memoriul conţine acuzaţii la adresa lui Marius Nicoară, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi vicepreşedinte PNL, a firmei Iulius Mall, patronată de Iulian Dascălu, concurentul afacerilor lui Paskany, dar şi a altor oficiali clujeni, printre care Radu Spînu, arhitectul şef de la Consiului Judeţean Cluj.
Şeful statului spune că, dacă faptele din memoriu se dovedesc, ele sunt proba împletirii intereselor unor oameni politici, de afaceri, de presă şi magistraţi pentru rezolvarea unei licitaţii. Băsescu susţine că, în momentul de faţă, ţinta presiunilor sunt afacerile cu terenuri - cea mai mare atracţie pentru fraudă.
De la Constanţa, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat "mirat" de faptul că preşedintele Traian Băsescu este la curent cu dosarele care vor fi finalizate în următoarele luni, dosare care vizează persoane politice importante.
Şeful statului a lansat la Parchet şi un nou atac la adresa presei. Preşedintele a revenit la problema influenţei media asupra justiţiei spunând că vrea să creadă că ?procurorii au depăşit stadiul în care pot fi influenţaţi de campanii de presă?. Băsescu a declarat că o parte a jurnaliştilor iniţiază campanii pentru a influenţa deciziile magistraţilor. Preşedintele a afirmat că ştie acest tip de manipulare şi a cerut procurorilor să nu se lase influenţaţi.
Acesta îi roagă pe magistraţi să fie absolut independenţi, mai ales că ştie că, în 2007, vor fi finalizate dosare grele care vor viza persoane politice foarte importante.
Traian Băsescu a subliniat şi ?lupta inegală a procurorilor cu infracţionalitatea? cauzată de legislaţia care nu îi ajută. Preşedintele a sugerat ca la următoarea rectificare bugetară să se găsească resursele neceare pentru dotarea tehnică a magistraţilor şi asigurarea unor spaţii de lucru adecvate. Şeful statului a spus că este nevoie de mai mulţi procurori, dar, în acelaşi timp, nu este normală situaţia de la Parchetul instanţei supreme unde 62 de procurori s-au ocupat într-un doar de 19 rechizitorii, iar în ţară unii magistraţi au în lucru 1500 de dosare pe an.
Şeful statului propune ca tinerii procurori să fie rapid angajaţi în sistem şi să renunţe la stagiul de vechime obligatoru.
Kovesi şi Blaga: Nu avem destui procurori!
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a prezentat bilanţul pe 2006 al Ministerului Public. Ea a menţionat că peste un milion de cazuri au fost rezolvate de procurori anul trecut, din care peste 2600 de dosare de corupţie. Kovesi s-a plâns de suprasolicitarea unor angajaţi ai Ministerului. Unii procurori au avut de soluţionat 1600 de dosare în acest an, mult peste media europeană. Volumul de activitate al Ministerului Public s-a dublat şi s-a diversificat. Asta în timp ce în sistem există un deficit de peste 500 de procurori.
Şi ministrul de Interne a criticat raportul numeric dintre procurori şi poliţiştii de la judiciară: o mie de procurori la 20. 000 de poliţişti. În plus, există în România doar patru procurori la suta de mii de locuitori. Vasile Blaga a subliniat că, spre exemplu, în Slovacia sunt 13 procurori, în Bulgaria ? 14 şi în Lituania ? 25 de procurori la suta de mii de oameni.
Pe de altă parte, procurorul general vrea rapid soluţii în dosare care trenează demult. Şi s-a referit în special la dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, care sunt de ani de zile în lucru şi nu a fost trimise în instanţă.
Antena3.ro