Băsescu a arătat că astfel se evită intrarea lui Motoc în stare de incompatibilitate.
Mai mult, Traian Băsescu şi-a exprimat bucuria că "parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânul legii, ci legea e stăpânul lor".
"E un regret al meu că nu am reuşit să îi conving în cei zece ani de mandat cât de important e să nu blocheze justiţia", a spus Traian Băsescu.
Iată cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:
- Cu privire la numirea celor doi ministri, în momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal ce trebuiesc derulate inainte de numirea ministrului de Externe.
- Am discutat cu domnul Motoc si l-am asigurat de toata deschiderea mea pentru numire, nu as vrea sa fie speculatii, e un excelent ambasador si va fi un excelent ministru.
- Desi am semnat decretele, trebuie duse pana la capat procedurile pentru a preveni situatia de incompatibilitate pentru domnia sa. Conform art 84 din legea 1601/2003 trebuie tinut cont ca: functia de membru al Guvernului e incompatibila cu orice alta functie de autoritate cu exceptia celei de deputat si senator.
- In prezent domnul Mihnea Motoc e si ambasador. Pentru a elimina incompatbilitatea trebuie sa existe retragerea dansului, emiterea decretului de chemare din functia de ambasador.
- în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie sa existe emiterea decretului de încetare a mandatului său ca ambasador.
- Nu există niciun dubiu în ceea ce-l priveşte pe domnul Mihnea Motoc.
- Solicitarea pe care am facut-o astazi pentru inceperea urmarii penale a fostului ministru Cristian David, în documentatia transmisa de Parchetul General se arată ca ar fi suspect că ar fi dat 500 de mii de dolari pentru a primi un titlu de proprietate. Decizia mea nu înseamnă că domnul Cristian David este vinovat
Misiunea României în Afganistan
- Am aprobat un memorandum prin care, pentru anul 2015, România îşi măreste contributia cu militari in Afganistan, cu maxim 450 de militari. Din 15 martie îşi vor începe misiunea.
Despre alegerile prezidenţiale
- De la momentul închideri voturilor am solicitat informaţii de la toti ambasadorii. Am primit în copie toate solicitarile pe care aceştia le-au făcut. Toţi ambasadorii au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii de votare.
- Românii să ştie că daca este ceva de reproşat, nu este de reproşat ambasadorilor.
Despre bugetul pe 2015
- Prioritatea majoră a României este un proiect de buget.
- Firmele, cetatenii nu stiu cum sa-si proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei daca vor creste sau nu taxele.
- Fac apel la Guvern să prezinte proiectul de buget.
- Aş vrea să salut atât iniţiativa preşedintelui ales Klaus Iohannis, cât şi a premierului Victor Ponta de a accelera procesele care s-au derulat în Parlament pentru respingerea legii amnistiei şi la răspunsul pozitiv la solicitările DNA.
- Vă asigur că, daca s-ar fi produs în mod consecvent, România ar fi fost în spatiul Schengen.
- Mă bucur mult că în urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânul legii, ci legea e stăpânul lor. E un regret al meu ca nu am reusit sa îi conving în cei zece ani de mandat cât de important e sa nu blocheze justiţia. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Sper că de acum înainte vor fi consecvenţi pe astfel de probleme şi că vor crea partenerilor noştri convingerea că nu a fost doar o întâmplare de teama votului popular din 16 noiembrie, ci că au înţeles faptul că Parlamentul şi parlamentarii nu se află deasupra legii