Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: România va participa necondiţionat la Olimpiada de la Beijing

Băsescu: România va participa necondiţionat la Olimpiada de la Beijing

Băsescu: România va participa necondiţionat la Olimpiada de la Beijing
22 Apr 2008   •   13:50

România va participa necondiţionat la Jocurile Olimpice de la Beijing. Decizia a fost anunţată marţi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român în urma unei consultări între preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele COSR, Octavian Morariu. "În timpul convorbirilor avute cu preşedintele COSR, Traian Basescu reiterează dorinţa Domniei sale de a nu politiza sub nicio formă participarea echipei olimpice a României la JO, evitându-se astfel apariţia vreunei umbre de îndoială în acest sens, care ar putea avea efecte negative asupra pregătirii sportivilor noştri", se menţionează într-un comunicat al forului olimpic.

Boicotarea Jocurilor Olimpice a apărut ca urmare a incidentelor din Tibet, din luna martie. Lhasa, capitala Tibetului, a fost scena unor proteste violente declanşate la 14 martie de călugării budişti faţă de regimul autoritarist chinez, care a recurs la măsuri dure de represiune. China susţine că 19 protestatari au murit în violenţele din Lhasa, în timp ce guvernul tibetan în exil a anunţat 140 de victime.

Mai mulţi responsabili occidentali, dar şi Dalai Lama, au respins deocamdată acţiunea de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Liderul spiritual tibetan, denunţând "regimul de teroare" impus de chinezi, a fost foarte clar: "Beijingul merită să găzduiască Jocurile Olimpice. Vreau aceste jocuri, deoarece poporul chinez are nevoie să se simtă mândru".

Flacăra olimpică a sosit luni noapte în Jakarta, capitala Indoneziei, unde deja s-au înregistrat primele incidente. Forţele de ordine au dispersat o manifestaţie a protibetanilor, care vroiau să boicoteze ceremonia ce are loc marţi. Două mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea evenimentului.

Traseul torţei în Jakarta a fost restrâns doar la stadionul naţional din oraş, de teama repetării incidentelor. Doar cinci mii de persoane au fost invitate la ceremonie. Jakarta este cea de-a cincea etapă a traseului asiatic al flăcării olimpice, după Islamabad, New Delhi, Bangkok şi Kuala Lumpur.

Antena3.ro


×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close