Acuze grave aduse de preşedintele Traian Băsescu sistemului medical din România. La dezbaterea privind Legea Educaţiei, şeful statului a declarat că un procent ridicat din diagnosticele puse de doctorii români sunt eronate pentru că aceştia sunt slab pregătiţi.
Traian Băsescu a mers, luni, la Parlament pentru a participa la dezbaterea pe Legea Educaţiei Naţionale. Cu această ocazie, şeful statului a susţinut un discurs axat pe necesitatea reformării sistemului de învăţământ. Preşedintele susţine că, în ultimii ani, calitatea sistemului de educaţie a scăzut din ce în ce mai mult, plasând ţara noastră pe ultimul loc în UE la acest capitol.
Efectele sistemului precar de educaţie, susţine şeful statului, se văd cel mai bine în nivelul de trai al românilor.
"Pe fond, cheia creşterii nivelului de trai al românului este educaţia", a spus Traian Băsescu.
Unul dintre domeniile în care se simte lipsa reformei din educaţie, mai spune şeful statului, este medicina. Traian Băsescu susţine că, în multe cazuri, motivul pentru care doctorii greşesc diagnosticul este slaba pregătire a acestora.
"Este vorba de proaspetele afirmaţii venite din Franţa, care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi. De altfel, vă pot spune că o comisie prezidenţială care evalua sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc. Şi este un efect al sistemului de educaţie", a declarat Traian Băsescu.
BĂSESCU DESPRE SISTEMUL DE SĂNĂTATEÎntr-un comunicat remis presei luni, administraţia prezidenţială a clarificat afirmaţiile preşedintelui care "regretă neclarităţile rezultate în urma discursului susţinut luni".
"Preşedintele nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii români în locurile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, însă consideră că sistemul nu poate fi îmbunătăţit în absenţa unei creşteri solide a calităţii educaţiei în universităţile de profil" se arată în comunicat.
Comunicatul de presă al preşedinţiei (pdf)Antena3.ro