Antena 3 CNN Actualitate Băsescu propune învăţământ gratuit timp de 13 ani şi eliminarea testelor naţionale

Băsescu propune învăţământ gratuit timp de 13 ani şi eliminarea testelor naţionale

1 minut de citit Publicat la 10:09 21 Oct 2008 Modificat la 10:09 21 Oct 2008
Băsescu propune învăţământ gratuit timp de 13 ani şi eliminarea testelor naţionale
Traian Băsescu a făcut aceste propuneri Guvernului în cadrul Strategiei pentru Educaţie, document care a fost făcut public pe site-ul Preşedinţiei. Preşedintele Traian Băsescu propune ca până în 2015 Educaţia şi Cercetarea să primească 7% din PIB, diferenţele dintre învăţământul rural şi cel urban să fie eliminate, iar rata abandonului şcolar să scadă sub 5%.
Strategia pentru educaţie mai prevede ca în următorii 7 ani elevii români să se situeze la testele internaţionale în topul primelor 10 ţări ale lumii, iar trei universităţi româneşti să se afle în topul primelor 500 de universităţi din lume.
Un alt obiectiv propus de preşedinţie este schimbarea structurii sistemului de învăţământ. În opinia sa învăţământul general şi gratuit ar trebui să aibă 13 ani, de la clasa pregătitoare până la sfârşitul liceului. Învăţământul obligatoriu va cuprinde clasa pregătitoare, învăţământul primar şi învăţământul gimnazial şi se va finaliza cu o Diplomă de studii şi un Certificat profesional.
Clasa pregătitoare ar urma să înceapă la vârsta de 5-6 ani, învăţământul primar va avea 4 ani, cel gimnazial, 5, iar cel liceal, 3 ani. În plus, şeful statului propune ca examenele de tipul testelor naţionale sau cele de tipul admis-respins să fie înlocuite de Portofoliul de educaţie al elevului. Acesta ar urma să conţină rezultatele evaluărilor periodice, notificări ale profesorilor, dar şi diplomele şi certificatele obţinute de elevi de la alte instituţii acreditate decât şcoala pe care o frecventează.
Strategia Preşedinţiei propune şi crearea unui cont bancar personal de educaţie pentru fiecare nou-născut din România. Contul ar urma să fie deschis de Guvernul României printr-un depozit de 500 de euro. Ulterior, părinţii sau alte persoane interesate vor putea depune în acest cont bani însă nu mai mult de 500 de euro pe an. Contul va putea fi utilizat de copil după vârsta de 16 ani însă doar în scopuri educaţionale, care vor fi stabilite ulterior printr-o lege.
Antena 3

×
Etichete: invatamant propuneri
x close