Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat la finalul alocuţiunii sale de joi că niciodată nu va depune plângere penală împotriva premierului şi nici nu a pus pe cineva să facă asta. Băsescu a adăugat că ne aflăm într-o situaţie în care statul de drept este ameninţat prin atitudinea afişată, miercuri, de Victor Ponta.
Şeful statului a precizat că Victor Ponta nu a venit să se întâlnească cu el pentru a discuta un mandat pentru premier la Consiliul European, ci doar l-a anunţat că pleacă la Bruxelles. Băsescu a recunoscut că a primit un telefon azi de la premierul României pe tema mandatului la CE.
Traian Băsescu a precizat că din cauza premierului şi ministrului de Externe a fost împiedicat să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale.
Premierul a declarat că a discutat miercuri seara şi joi dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la CE şi că "rămăsese" să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.
CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI
- „Vă mărturisesc că nu este cea mai veselă zi din mandatele mele de preşedinte pentru că este prima dată când sunt împiedicat să îmi exercit atribuţiile constituţionale“
- Am transmis pe data de 28 lista delegaţiei, am primit răspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care mă informa că din dispoziţia prim-ministrului nu se transmite delegaţia stabilită de preşedinte. Ieri, după decizia CC, am transmis din nou delegaţia la MAE, dar şi în copie la premier. În în jurul orei 23.00 am mai transmis o dată delegaţia la MAE şi la cabinetul premierului şi până dimineaţă delegaţia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit să o conduc, nu a fost transmisă la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului şi ministrului de Externe, preşedintele a fost practic împiedicat să îşi exercite mandatul pentru că nu figurează pe delegaţia oficială a României
- Nu poţi să pui mâna pe telefon să îţi anunţi delegaţia, pur şi simplu. Delegaţiile se comunică prin sistemul confidenţial de comunicaţii - COREU
- Reputaţia pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă azi la Bruxelles ar fi mers doi delegaţi, ar fi fost o situaţie stânjenitoare, iar eu cred că, atunci când toată lumea aşteaptă foarte mult de la Consiliul European, o dispută între preşedintele României şi premierul României la Consiliu ar fi făcut înconjurul lumii pentru că jurnaliştii ar fi speculat orice fisură
- Sunt sigur că Ponta nu a înţeles mandatul
- Ponta şi-a asumat nelegitim un mandat de reprezentare a ţării
- România este reprezentată la Consiliul European, dar este nelegitim reprezentată, prin subiectele care se discută, dar în primul rând prin viziunea constituţională
- Nici un politician nu se poate plânge pentru că de doi ani cer revizuirea Constituţiei
- Am luat decizia de a nu merge la Bruxelles şi pentru că ar fi fost o situaţie stânjenitoare pentru partenerii noştri europeni, să fie puşi în situaţia să arbitreze o asemenea dispută. N-am vrut să particip la crearea unei astfel de impresii în faţa partenerilor europeni
- Este clar că ideea unei integrări mult mai rapide, a unei integrări economice, bancare este în agenda discuţiilor Consiliului European. Trebuie să ai o experienţă să poţi aborda asemenea subiecte
UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat miercuri seara şi joi dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la CE şi că "rămăsese" să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.
Potrivit unor surse oficiale, Traian Băsescu
ar putea face face plângere penală împotriva lui Victor Ponta. Băsescu va cere suspendarea lui Ponta, în baza art 109 din Constituţie.
Ponta a precizat că, "dacă preşedintele nu va veni joi la Bruxelles", el va reprezenta România la reuniunea Consiliului European, în baza mandatului acordat de Parlament. "Voi respecta întotodeauna deciziile Curţii Constituţionale, în acelaşi timp cred că preşedintele trebuie să respecte deciziile Parlamentului şi ale Guvernului. Îmi doresc să găsim o cale instituţională de rezolvare a conflictelor noastre", a spus Ponta.
"Eu am discutat cu preşedintele şi aseară, şi astăzi, rămăsese că ne vedem aici la Bruxelles pentru o discuţie după ce termin eu întâlnirea cu liderii social-democraţi şi socialişti. Înţeleg că preşedintele nu a mai venit. O să încerc în continuare să discut, orice conflict din ţară nu trebuie dus mai departe la Bruxelles şi orice soluţie instituţională este în favoarea României. Încet-încet, putem reintra în normalitatea funcţionării instituţiilor statului.
Aici nu este vorba de o dispută personală, ci despre o colaborare pe care mi-o doresc a instituţiilor statului şi de respectare a voinţei poporului", a spus Ponta.
Potrivit articolului 109, alin (2), numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.
Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Preşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă la ora 14.30, la Palatul Cotroceni, se arată pe
site-ul Preşedinţiei. Până în prezent, nu au fost făcute precizări referitoare la subiectul declaraţiei.
Antena va transmite în direct declaraţiile preşedintelui Băsescu. Cele mai importante declaraţii ale şefului statului le puteţi citi pe www.antena3.ro.