Antena 3 CNN Actualitate Băsescu nu ştie de afacerile fratelui său

Băsescu nu ştie de afacerile fratelui său

Băsescu nu ştie de afacerile fratelui său
08 Mar 2007   •   20:24

Ziariştii de la ?Gândul? au descoperit că fratele preşedintelui Băsescu face afaceri cu energie cu ?băieţii deştepţii ai energiei? - firma Energy Holding, acea firmă cu care preşedintele îl ameninţa public la TVR pe premierul Tăriceanu. Potrivit unui articol publicat în ediţia de vineri a cotidianului, firma Plusfood S.R.L. administrată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a încheiat un contract cu Energy Holding pentru a cumpăra energie, 3.600 de megawaţi pe an. Ziariştii remarcă o potrivire în timp - contractul a fost perfectat tocmai în perioada în care Energy Holding renunţa ?la grasul contract cu Alro Slatina?, după intervenţiile în favoarea producătorului de aluminiu din partea preşedintelui Băsescu şi a consilierului prezidenţial, pe atunci, Theodor Stolojan.

Istoria unui contract ?bizar?
În septembrie anul trecut, contractul a fost prelungit pentru o cantitate de energie mai mare, la un preţ de 87 de dolari pe un megawatt oră în vreme ce, scriu ziariştii de la ?Gândul?, pe piaţa contractelor bilaterale, energia se tranzacţionează în prezent la circa 65 de dolari pe megawatt oră. Adrian Ursu, redactorul şef al cotidianului ?Gândul?, a declarat pentru Antena 3 că acest contract are ?nişte baze destul de bizare?, preţul fiind mai mare decât cel existent pe piaţa liberă a energiei electrice.

Mircea Băsescu: ?Voi continua colaborarea cu Energy Holding?
Energy Holding nu comentează, iar fratele preşedintelui a declarat: ?Voi continua colaborarea cu Energy Holding. Nu mă interesează cui îi atrage preşedintele atenţia?. ?Nu mă sfătuiesc şi nici nu îi cer aprobarea fratelui meu pentru ceea ce fac. Contractul cu Energy Holding a fost încheiat pentru că, în acel moment, au avut cea mai bună ofertă. Oferta a fost transmisă patronilor olandezi, care şi-au dat acordul pentru contract. Noi plătim circa 87 de dolari pentru un MWh şi suntem cel mai mare consumator din zonă?, a continuat fratele preşedintelui Traian Băsescu.

Mircea Băsescu: Energy nu era implicată în niciun scandal la momentul semnării contractului
Fratele preşedintelui spune că a încercat să încheie contracte direct cu producătorii de energie, însă preţurile erau exagerate. Înainte de parteneriatul cu Energy Holding, firma olandeză PlusFood pe care o manageriază Mircea Băsescu avea contract cu Electrica, căreia în achita 100 de dolari pe megawatt/oră. Întâlnirea cu reprezentanţii Energy a venit la recomandarea administraţiei portului Constanţa-Sud Agigea. Mircea Băsescu spune că a informat firma olandeză de preţ, aceasta a fost de acord iar patru luni mai târziu s-a semnat contractul. Un contract despre care şeful statului nu a ştiut, susţine Mircea Băsescu. Fratele preşedintelui a adăugat că atunci când a încheiat contracul cu Energy Holding, firma nu era implicată în nici un scandal.

UPDATE: Întrebat la Bruxelles despre firma lui Mircea Băsescu, preşedintele a declarat că nu ştie cu cine face afaceri fratele lui şi că a aflat despre legăturile sale cu Energy Holding din presa de vineri.

Adrian Ursu, redactor şef ?Gândul?: {a}adrian_ursu_8martie{/a}

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close