"Presiunile externe apar doar atunci când nu respecţi Constituţia, statul de drept sau normele democratice stabilite de Constituţie. Nu cred că ar putea exista un demnitar european sau transatlantic, care să spună ceva de genul <<Domnule Preşedinte, mai lasă şi tu ceva din atribuţiunile constituţionale, mai transferă ceva din responsabilităţile constituţionale, citeşte Constituţia în alt mod ca să nu superi>>. Categoric nu voi primi astfel de mesaje şi categoric, mai ales la instalarea unui guvern, nu voi face abateri nici măcar de o virgulă de la litera şi spiritul Constituţiei", a afirmat Băsescu, într-un interviu pentru evz.ro.
De asemenea, întrebat dacă îl va nominaliza pe Victor Ponta dacă USL va avea 50% din voturi şi va rămâne fermă pe poziţii pentru desemnarea acestuia, Băsescu a răspuns că nu va ceda responsabilitatea constituţională către un partid.
"Nu vă răspund legat de persoana domnului Victor Ponta, ci în principiu. Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul prim-ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională", a spus Băsescu.
Totodată, întrebat dacă preşedintele Franţei, Francois Hollande, i-a transmis vreun semnal privind desemnarea lui Ponta, având în vedere rugămintea în acest sens adresată de premierul român oficialului de la Paris, Băsescu a negat că ar fi primit un astfel de mesaj.
"Categoric nu. Vreau să clarific două aspecte: dacă o asemenea intervenţie ar fi existat, sunt convins că un şef de stat nu se poate angaja la o astfel de susţinere, ci o respinge, mai mult sau mai puţin diplomatic, dar sigur o respinge. În al doilea rând, nu cred că poate exista un prim-ministru atât de naiv sau nepriceput încât să facă astfel de intervenţii la un preşedinte străin, fie el şi cel al Franţei prietene. Sunt convins că atunci când va avea ceva de solicitat, dacă va avea, domnul Victor Ponta va veni la preşedintele ţării lui", a mai spus Băsescu.