„O să spun poate un lucru care unora li se va părea nepotrivit. N-o spun pentru prima dată, dar astăzi, foarte aproape de încheierea mandatului, îmi iau libertatea s-o spun: vorbim prea puţin de prima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial. Şi acolo au căzut ostaşi români care au executat ordinul politicienilor. Şi niciodată nimeni n-o să mă convingă că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie”, a spus Băsescu.
Preşedintele a adăugat că trecerea Nistrului „poate e discutabilă”, dar "Armata Română, prin tradiţie, şi-a apărat teritoriul naţional”, iar „teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc”.
„Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români, militari care au căzut la datorie, militari dispăruţi în cel de-Al Doilea Război Mondial sau militari răniţi în cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar Ziua Armatei ne trimite cu gândul şi la Războiul de Independenţă din 1877 şi la Primul Război Mondial, unde aceeaşi armată, care prin tradiţie a apărat interesele poporului român şi şi-a făcut datoria”, a mai spus preşedintele.
De asemenea, Traian Băsescu s-a referit şi la misiunile Armatei din istoria recentă.
„Aş vrea astăzi, aici, să mulţumesc Armatei Române pentru modul în care şi-a făcut datoria în Irak, în Afganistan, în Balcani, în Kosovo în mod deosebit, dar şi în misiunile pe care le-am îndepliunit în Africa. Au fost momente de după începutul democraţiei, de la 1989 încoace, momente în care Armata Română şi-a dovedit capacitatea de a apăra interesele statului român şi dincolo de frontierele ţării”, a afirmat preşedintele.
„Misiunile Armatei Române au fost întotdeauna într-un deplin acord cu interesele naţiunii române, cu interesele ţării, iar astăzi, la zi de sărbătoare, permiteţi-mi, în calitate de comandant al Armatei, să mulţumesc Armatei Române nu numai pentru ce a făcut în istorie, dar şi pentru modul în care şi-a îndeplinit misiunile în cei zece de ani de mandat pe care i-am avut ca preşedinte al României. La mulţi ani, Armată Română! Comandantul Armatei vă mulţumeşte”, a încheiat Traian Băsescu.
Manifestările de la Carei s-au desfăşurat la Monumentul Ostaşului Român.
Sâmbătă se împlinesc 70 de ani de la momentul din 25 octombrie 1944, de la Carei, care a reprezentat ultima victorie a Armatei Române în lupta cu trupele ungaro-germane.