Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Justiţia nu are capacitatea de a lupta cu corupţia

Băsescu: Justiţia nu are capacitatea de a lupta cu corupţia

Băsescu: Justiţia nu are capacitatea de a lupta cu corupţia
08 Iul 2007   •   20:54

Traian Băsescu participă, la Alba Iulia, la manifestările oficiale prilejuite de Ziua Justiţiei, desfăşurate în premieră în afara Capitalei. Preşedintele asistă la şedinţa solemnă a CSM, la care este prezent şi ministrul Justiţiei. Justiţia încă nu a confirmat capacitatea de a lupta eficient împotriva corupţiei la nivel înalt, a declarat şeful statului. ?Ceva se întâmplă cu finalizarea în instanţe a dosarelor care vizează corupţia la nivel înalt. De asemenea, procesul de reformă a sistemului judiciar în România trebuie să continue, pentru a se adapta realităţilor de zi cu zi a României?, a afirmat Traian Băsescu. În opinia şefului statului, viteza cu care societatea românească evoluează este mult mai mare decât cea cu care evoluează pozitiv instituţiile statului român.

?Toate cele trei puteri ale statului - executiv, legislativ şi puterea judecătorească nu au în acest moment capacitatea să ţină pasul cu societatea românească, dacă nu recunoaştem această realitate riscăm să devenim o frână în evoluţia pozitivă a societăţii?, a arătat Traian Băsescu. În acest context, a menţionat şeful statului, cetăţenii au dreptate atunci când se plâng de instituţiile statului sau de faptul că ?dreptatea li se face greu?.

Traian Băsescu a sugerat patru căi de continuare a reformelor
De aceea şeful statului a amintit necesitatea elaborării şi adoptării noilor coduri menite să îmbunătăţească viteza şi procedurile judiciare şi a avertizat că în lipsa acestor măsuri autorităţilor statului le va fi foarte dificil să explice prelungirea cu încă un an a monitorizării europene pe domeniul justiţiei. Traian Băsescu a precizat patru direcţii de bază în care trebuie să se axeze reformele: reformarea sistemului justiţiei şi adaptarea lui completă la nevoile sociale, punerea în funcţiune a Agenţiei Naţionale pentru Integritate, eficientizarea luptei împotriva corupţiei la nivel înalt şi marirea capacităţii de a pune sub control corupţia din administraţia locală.

Preşedintele ţării a sugerat că ?una din cheile evoluţiei pozitive a sistemului stă în zona de resurse umane?, în acoperirea integrală a necesarului de judecători şi procurori cu oameni calificaţi şi bine pregătiţi din punct de vedere profesional.

Preşedintele îl critică pe Tudor Chiuariu
De asemenea în discursul său preşedintele Traian Băsescu l-a criticat pe ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu pentru propunerea sa de schimbare din funcţie a unui procuror şi de îndepărtare a unor pasaje favorabile la adresa României din Raportul Comisiei Europene.

Băsescu amendează deciziile care depăşesc aria lor de competenţă
Şeful statului a criticat decizii ale Curţilor de apel care se substituie comisiilor locale, dând exemplu o decizie prin care un plan de urbanism municipal a fost modificat, în sensul că, deşi Consiliul Local a decis să se păstreze o zonă verde, judecătorii respectivi au admis ca pe terenul respectiv să fie construit un bloc. Totodată, Băsescu a criticat hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Hotărâri ale Înaltei Curţi ne obligă să facem generali. Sunt realităţi care pleacă din pregătirea profesională, şi nu din altă zonă", a spus Băsescu.

BĂSESCU CRITICĂ INSTANŢA ÎN CAZUL BORDEI:
BĂSESCU: JUSTIŢIA NU E CAPABILĂ SĂ LUPTE CU CORUPŢIA:


Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close