Antena 3 CNN Actualitate Băsescu își apără generalii. Oamenii președintelui au fost scoși din schemă

Băsescu își apără generalii. Oamenii președintelui au fost scoși din schemă

2 minute de citit Publicat la 16:34 21 Mar 2013 Modificat la 16:34 21 Mar 2013
Băsescu își apără generalii. Oamenii președintelui au fost scoși din schemă
Foto: Intact Images
Traian Băsescu a trimis la reexaminare statutul cadrelor militare, una dintre prevederile care nu i-au convenit președintelului fiind faptul că generalii ies la pensie la 55 de ani. Printre generalii care l-ar părăsi se numără șeful STS, Marcel Opriș, Silviu Predoiu de la SIE, dar și Ion Oprişor, secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Traian Băsescu a cerut reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, în condițiile în care Legea prevede că generalii și amiralii pot fi menținuți în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instanței.

La nivelul lunii martie 2013, vârsta standard de pensionare este de 55 ani şi 6 luni.

În cererea de reexaminare, publicată, joi, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu susţine că prevederile referitoare la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor nu este oportună, aducând atingere nevoii de stabilitate în ceea ce priveşte managementul forţelor armate.

"De asemenea, considerăm că o asemenea condiţionare ar fi de natură să transforme Armata într-o masă uşor de manevrat, supusă factorului politic", a mai arătat şeful statului.

În opinia preşedintelui, lipsa de predictibilitate a acestei dispoziţii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare întrucât este incert dacă generalii sau amiralii aflaţi la conducerea acestora vor fi menţinuţi în activitate.

De asemenea, se arată că o situaţie similară există şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Terestre şi al Forţelor Navale, unde toţi generalii şi amiralii aflaţi la conducere ar putea ieşi la pensie, precum şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea rămâne în sistem unul singur.

Un alt aspect semnalat este faptul că legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obţinerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidenţilor.

Preşedintele reclamă, pe de altă parte, şi faptul că procedura instituită de legea înaintată pentru promulgare nu asigură o procedură optimă de transfer de experienţă profesională între generalii şi amiralii care vor fi trecuţi în rezervă şi cei care îi vor înlocui, putându-se ajunge chiar la un blocaj instituţional.

De asemenea, şeful statului subliniază că în adoptarea legislaţiei privitoare la condiţiile de pensionare a cadrelor militare, legiuitorul trebuie să asigure o reglementare nediscriminatorie prin raportare la celelalte structuri din cadrul sistemului naţional de apărare.

O altă prevedere a cărei reexaminare se cere se referă la faptul că ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot fi trecuţi în rezervă, din oficiu, în situaţia în care nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.

"În ceea ce priveşte includerea în categoria temeiurilor de trecere în rezervă a situaţiei în care cadrele militare nu promovează baremele de pregătire fizică, apreciem că această prevedere nu este oportună întrucât există structuri militarizate care nu condiţionează pregătirea fizică de îndeplinirea atribuţiilor profesionale, existând alte criterii avute în vedere, ce ţin de aptitudini şi competenţe. Pregătirea fizică este parte integrantă a pregătirii militare, dar nu este o condiţie determinantă pentru activitatea cadrelor militare din unele structuri de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională", se mai spune în cererea de reexaminare.

×
x close