Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Radio România Actualităţi, referindu-se la problemele cu care se confruntă sistemul sanitar, că, în primăvara lui 2006, a aşteptat opt ore în Spitalul Elias pentru că medicii nu găseau sală de operaţie şi că începuse să nu mai simtă nimic de la mijloc în jos.
"Despre acest lucru am trăit pe pielea mea: diferenţa între spitale româneşti şi un spital de la Viena, unde există proceduri. De dimineaţă stăteam în spitalul Elias, şi, aşa cum omul ăsta a stat patru ore, preşedintele României a stat opt ore în spitalul Elias, că nu se hotărau cine să-l opereze, unde şi constatau că nu au o sală de operaţie corespunzătoare. Iar când a hotărât SPP-ul să mă urce în avion, eram amorţit de la mijloc în jos, pentru că discul acela care ieşise din coloană apăsa pe fascicolul de nervi", a spus Băsescu.
"Eu am sesizat deficienţele din educaţie, din sănătate, deficienţele de Constituţie, am făcut nişte comisii prezidenţiale (...) Există un raport al unei comisii prezidenţiale şi pe sănătate, un raport care pune un diagnostic exact", a precizat Băsescu. El a îndemnat la lectura raportului despre sănătate, menţionând că situaţii precum cele menţionate au fost perfect predictibile la nivelul sistemului de sănătate, şi, totodată, ştiute şi semnalate de media.
"Dar câte diagnostice eronate sunt în spitale, câte soluţii eronate şi câtă nepăsare?... Citiţi acel raport şi veţi vedea. Cel puţin eu ştiu, l-am pus la dispoziţia Guvernului. Ce s-a întâmplat la Slatina, ce s-a întâmplat la Galaţi este mult mai răspândit decât ceea ce am vazut la televizor", a adăugat Băsescu.
Scandalul de la Slatina a izbucnit vineri după-amiază, după ce un bărbat de 62 de ani a murit după ce a fost plimbat timp de patru ore între secţiile spitalului de Urgenţă şi la Spitalul de Boli Cronice.
Imediat după ce cazul bărbatului a devenit public, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina a demarat o anchetă. Vineri noapte, la faţa locului s-a aflat şi ministrul Sănătăţii Ion Bazac.
El a dispus eliberarea din funcţie şi desfacerea contractului de muncă a mai multor angajaţi de la Spitalul Judeţean. Au rămas fără serviciu directorul executiv, managerul instituţiei, directorul medical, şeful secţiei de Primiri Urgenţe dar şi alţi doi medici şi asistenta şefă din aceaşi secţie. Ancheta de vineri noapte a arătat că medicii implicaţi au încercat să îşi şteargă incompetenţa. Există deja suspiciuni că fişa de examinare a pacientului a fost falsificată.
Marţi, la Spitalul din Slatina a început ancheta comisiei speciale din Ministerul Sănătăţii. Oficialii vor să stabilescă cu exactitate vinovăţia cadrelor medicale în acest caz. Cinci instituţii ale statului verifică neregulile de la Slatina.
Antena3.ro