Antena 3 CNN Actualitate Băsescu îi apără pe securiştii din Servicii

Băsescu îi apără pe securiştii din Servicii

Băsescu îi apără pe securiştii din Servicii
15 Feb 2007   •   14:42

Marius Oprea, consilierul primului ministru pe probleme de securitate naţională, şi preşedintele comisiei SRI, Radu Stroe, au prezentat iniţiativele legislative liberale de reglementare a domeniului securităţii naţionale. PNL propune înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale de Interceptare a Comunicaţiilor, care să se afle sub strict control parlamentar. În fruntea autorităţii ar trebui să fie numit de către Parlament un magistrat.

Marius Oprea crede că astfel ?va dispărea fobia generalizată legată de interceptările comunicaţiilor?. Acestea se vor face doar cu avizul autorităţii şi cu mandat de la judecător. Excepţie făcând flagranturile şi infracţiunile de terorism. Potrivit proiectelor PNL nu va exista decât o singură comisie de control parlamentar al serviciilor secrete. Această comisie va avea acces la documente clasificate ca strict secret pentru a preîntâmpina abuzurile.

Marius Oprea a subliniat că ofiţerii de informaţii vor răspunde penal pentru fapte penale făcute chiar şi în exerciţiul funcţiunii, dacă sunt încalcări grave ale legii.

O diferenţă importantă faţă de proiectul de legi ale siguranţei propuse de şeful statului constă în faptul că din serviciile secrete nu vor mai face parte foşti securişti. ?La elaborarea proiectului de la Cotroceni au participat foşti ofiţeri de Securitate, am dovezi că preşedintele Băsescu i-a apărat pe foştii securişti din servicii?. Spre exemplu, în 2005, Băsescu a decorat nişte ofiţeri SRI pentru o activitate de peste 25 de ani, ceea ce înseamnă că au lucrat şi în fosta Securitate.

Bogdana Boga

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close