Antena 3 CNN Actualitate Băsescu i-a cerut lui Predoiu declanşarea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu

Băsescu i-a cerut lui Predoiu declanşarea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu

2 minute de citit Publicat la 13:33 11 Sep 2009 Modificat la 13:33 11 Sep 2009
Băsescu i-a cerut lui Predoiu declanşarea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu
Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, o cerere privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a fostului ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului, Ovidiu Muşetescu.

Cererea procurorului general privindu-l pe Muşetescu a fost direcţionată spre preşedintele României având în vedere faptul că social-democratul era membru al Guvernului la data la care ar fi săvârşit faptele de care este acuzat.

"Urmare a solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României şi al prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 şi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat vineri, 11 septembrie 2009, ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnului Ovidiu Tiberiu Muşetescu, fost ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi a cerut în această vară preşedintelui, un aviz de începere a urmăririi penale a fostului ministru al privatizării. Ovidiu Muşetescu este acuzat de abuz în serviciu în cauzele privitoare la privatizarea ALRO Slatina şi ALPROM. Anchetatorii au stabilit până la acest moment că cele doua pachete de acţiuni au fost cu mult subevaluate. Mai mult, nu ar fi existat, la data privatizării celor două societăţi, un mediu concurenţial.

Conform Parchetului General, abuzul săvârşit de fostul demnitar constă în stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar, comisă în cazul acţiunii de privatizare a S.C. ALRO Slatina şi S.C. ALPROM S.A. "În cauză există indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsă de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar" mai susţin procurorii.

Privatizarea ALRO Slatina se afla în atenţia procurorilor Direcţiei Nationale Anticorupţie din 2006. Muşetescu a fost audiat ca martor de mai multe ori în acest caz. El a declarat că nu ştie succesiunea evenimentelor, dar a apareciat că a fost vorba despre ?o tranzacţie foarte dificilă? la a cărei finalizare ar fi fost felicitat de către Banca Mondială.

Citiţi comunicatul administraţiei prezidenţiale(pdf)


Antena3.ro

×
x close