Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Guvernul va facilita accesul oamenilor de afaceri turci în România

Băsescu: Guvernul va facilita accesul oamenilor de afaceri turci în România

Băsescu: Guvernul va facilita accesul oamenilor de afaceri turci în România
03 Mar 2008   •   10:14
Preşedintele Turciei, Abdullah Gül, se va află luni la Bucureşti, într-o vizită oficială efectuată la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Ceremonia oficială a primirii a avut loc la Palatului Cotroceni. Cei doi şefi de stat au trecut în revistă garda de onoare, după care au fost intonate cele două imnuri de stat. La ceremonia primirii oficiale au fost prezenţi ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi consilierul de stat Ion Pascu, viitorul ambasador al României în Turcia.

Guvernele român şi turc au semnat, luni,la Cotroceni, un acord privind notificarea rapidă în caz de accident nuclear. Documentul a fost semnat din partea României de preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare şi din partea Turciei de preşedintele Institutului de Energie Atomică.

Cu aceeaşi ocazie au mai fost semnate acordurile între cele două guverne privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, un program de cooperare în domeniul educaţiei, culturii, media, tineretului şi sportului şi un acord maritim între cele două ţări.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Guvernul român face tot ce se poate pentru a facilita accesul oamenilor de afaceri turci în România, amintind însă că Bucureştiul are obligaţii referitoare la regimul vizelor care decurg din statutul de membru UE.

"Vă asigur că Guvernul român face tot ce se poate pentru a găsi soluţii destinate să uşureze deplasarea oamenilor turci de afaceri în România. În acelaşi timp, rog să se ţină cont de faptul că în calitate de stat UE avem obligaţii stricte asumate pe care trebuie să le respectăm", a spus Băsescu, în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Turciei, Abdullah Gul.

Universitatea ?Dimitrie Cantemir? îi va acorda înaltului demnitar turc titlul de Doctor Honoris Causa al acestei instituţii.

Pe agenda preşedintelui Abdullah Gül sunt prevăzute şi convorbiri cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, care îi va oferi lui Abdullah Gul "cheia oraşului Bucureşti".

Dacă relaţiile politice turco- române au trecut prin perioade greu încercate de-a lungul istoriei, relaţiile comerciale între cele două ţări au o tradiţie îndelungată. În prezent, Turcia ocupă locul 4 în totalul schimburilor comerciale ale ţării noastre. Investitorii turci au pătruns pe piaţa românească în domenii precum sectorul bancar, industria alimentară şi electronică.

În Turcia, sunt înregistrate 44 de societăţi comerciale cu aport de capital românesc, în domeniul transportului, turismului şi comerţului.

Cel mai recent proiect între România şi Turcia îl reprezintă construcţia gazoductului Nabucco. Gândit ca o alternativă la importurile de gaz din Rusia, proiectul Nabucco vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Construcţia gazoductului ar putea începe anul acesta, iar primul transport de gaze este prevăzut pentru 2012.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close