Legile educaţiei au suportat 28 de modificări, în ultimii 10 ani. ?Fiecare ministru s-a simţit obligat să facă 2-3 modificări, punând pe ele numele de reformă?, a subliniat şeful statului. Traian Băsescu nu s-a dat la o parte să vorbească şi despre sistemul de educaţie de dinainte de 1990. În acest context, preşedintele a avertizat că toate evaluările internaţionale au arătat un declin consistent în actul educaţional, problemă ce pune în pericol ?soarta României?. ?Nu are niciun sens să sacrificăm viitorul României, doar pentru că n-am avut curaj la un moment dat să facem poza adevărată despre situaţia educaţiei româneşti?.
Preşedintele a răspuns cu această ocazie şi acuzaţiilor venite din partea sindicatelor din învăţământ care au refuzat să semneze pactul. ?Eu nu sunt în campanie în acest moment?, a subliniat Traian Băsescu, adăugând încă o dată că ?aici nu este nicio undă de joc politic?.
Trei sindicate din învăţământ şi o o organizaţie studenţească au anunţat că nu susţin Pactul pentru educaţie, pe motiv că acesta conţine doar principii generale. Preşedintele şi reprezentanţii mai multor organizaţii ale societăţii civile vor semna luni la Palatul Cotroceni, Pactul Naţional pentru Educaţie. Documentul iniţiat de şeful statului a fost deja semnat de partidele politice parlamentare pe 5 martie. Modernizarea sistemului şi a instituţiilor de educaţie, asigurarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi 1% pentru Cercetare sunt doar 2 dintre punctele pe care le conţine documentul.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" au afirmat luni, într-un comunicat de presă comun, că nu vor semna Pactul Naţional pentru Educaţie întrucât "semnarea acestuia ar căpăta o conotaţie politică" şi ar însemna asumarea unui document de natură "să îngrădească" posibilităţile sindicaliştilor de a acţiona pe viitor în interesul membrilor săi.
"Ne exprimăm însă disponibilitatea de a participa la elaborarea unei strategii naţionale, care să asigure, în perioada 2008-2013, coerenţa unei reforme educaţionale în România. Constatăm însă cu regret că, în forma sa finală, acest document este pur "declarativ", fără a impune niciun fel de obligaţii autorităţilor centrale şi/sau locale ale statului. Practic, el enunţă doar principii generale, susţinute de noi de ani de zile, fără a lua în consideraţie unele revendicări majore ale personalului din învăţământ: alocarea unui buget pentru educaţie de minimum 6% din PIB, în care să nu mai fie incluse veniturile proprii, finanţarea direct pe unitatea de învăţământ, o lege a salarizării întregului personal din sistem, menţinerea titularizării în sistem", se arată în comunicat.
Unul dintre reproşurile sindicaliştilor se referă la faptul că nu au fost consultaţi în vederea redactării textului acestui pact. Totodată, reprezentanţii celor trei federaţii sindicale consideră inoportună amânarea pachetului de legi ale educaţiei. FSLI acuză, într-o scrisoare deschisă adresată luni preşedintelui Traian Băsescu, că în Pactul pentru Educaţie "nu a identificat" nicio precizare referitoare la politicile de susţinere în dezvoltarea carierei didactice, a perspectivelor salariale.
Un alt aspect "discutabil", în opinia FSLI, îl reprezintă modul de realizare a descentralizării financiare prin adoptarea principiului "finanţarea urmează elevul", din cauza faptului că, în mediul rural, în cea mai mare parte, reţeaua şcolară nu permite alegerea şcolii, iar finanţarea "per capita" nu ţine cont de condiţiile specifice ale unităţilor şcolare.
Antena3.ro