Liderii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit, joi, cu preşedintele Traian Băsescu, după ce în cursul aceleaşi zile, aceştia au hotărât să intre în grevă, boicotând astfel tezele unice.
Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat, joi, pe sindicaliştii din Educaţie, că au fost finalizate trei proiecte de lege privind învăţământul, pe care şi le asumă, însă nu a făcut nicio referire la greva anunţată de sindicate.
După ce le-a mulţumit că au dat curs invitaţiei, Traian Băsescu i-a întâmpinat pe sindicalişti într-un mod extrem de binedispus. Şeful statului a izbucnit în râs în timp ce le transmitea că speră ca aceasta să fie ultima întrevedere pe care o vor avea în privinţa stării actuale a Educaţiei.
TRAIAN BĂSESCU, LA ÎNCEPUTUL ÎNTÂLNIRII CU SINDICALIŞTIILa finalul întâlnirii, Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre temele care au fost dezbătute.
Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
- întâlnirea a fost una planificată de două săptămâni
- la întâlnire, în afară de federaţii, au participat şi premierul şi ministrul Educaţiei
- obiectivul întâlnirii a fost prezentarea produsului final al activităţii comisiei prezidenţiale pentru sistemul de Educaţie şi Cercetare din România
- preşedintele nu poate promova mai departe proiecte de legi sau de acte normative
- astăzi s-a făcut şi transferul către primul ministru a propunerilor pe care comisia prezidenţială le-a făcut cu privire la îmbunătăţirea calităţii în Educaţie
- în acest punct, misiunea mea, obligaţia mea publică s-a încheiat- procesul a avut o coerenţă riguroasă
- criza economică nu este o scuză pentru abandonarea proiectelor- lipsa banilor nu poate justifica amânarea ideilor
- Pactul Naţional pe Educaţie a fost susţinut de 22 de organizaţii din societatea civilă
TRAIAN BĂSESCU, LA FINALUL ÎNTÂLNIRII CU SINDICATELE DIN EDUCAŢIE- soluţiile propuse de Comisie beneficiază de studiul sistemelor de educaţie din Franţa
- legea cadru are funcţia de a oferi un fundal stabil pentru educaţie
- un principiu al acestei strategii este descentralizarea finanţărilor
- Legea Educaţiei a fost modificată de 34 de ori- îmi asum produsul final al activităţii de peste doi ani a Comisiei
- asumarea o fac în deplină cunoştinţă de cauză
- România are nevoie de un sistem modern de Edcucaţie, ca o garanţie pentru evoluţia, poziţia în viitor, pentru capacitatea noastră de a fi competitivi
- Suntem clasificaţi ultimii în Uniunea Europeană în privinţa calităţii din Educaţie
Traian Băsescu a vorbit şi despre noul sistem de evaluare care ar putea fi introdus. Astfel, potrivit preşedintelui, vor exista şase evaluări: una la terminarea învăţământului preşcolar, şi alte cinci la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, IX-a şi, "în sfârşit, evaluarea maturităţii la Bacalaureat".
"Sunt necesare pentru a evalua corecţii individuale şi de grup, acolo unde se constată că tinerii nu au bagajul de cunoştinţe la care se aşteaptă sistemul educaţional la un moment dat", a declarat şeful statului.
TRAIAN BĂSESCU, DESPRE NOILE SISTEME DE EVALUAREMinistrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a declarat "întristată" de anunţul sindicatelor privind greva din ziua tezei cu subiect unic.
"De două zile anunţ că nu vor fi disponibilizări şi nici nu vom micşora salariile. Mă întristează anunţul sindicatelor, privind greva în ziua tezei. Mă întristează deopotrivă şi intenţia părinţilor de a da în judecată profesorii. Sper să găsim soluţii pentru ca să depăşim acest moment, mai ales că niciun profesor nu va fi dat afară din şcoală şi nici nu vor fi micşorări de salarii", a declarat Ecaterina Andronescu.
Sindicaliştii din Educaţie au anunţat că vor intra în grevă generală, marţi, 5 mai, în aceeaşi zi în care era programată teza unică la Limba şi literatura română. De asemenea, dascălii ar putea boicota şi cea de-a doua teză cu subiect unic programată pentru 13 mai. Decizia vine la numai câteva zile după ce Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind îngheţare salariilor în sistemul bugetar până la 31 decembrie 2009.
Antena3.ro