Preşedintele Traian Băsescu le-a reproșat, joi, judecătorilor şi procurorilor, că nu au reușit să cheltuiască decât un milion de dolari din cele 110 milioane puse la dispoziție din fonduri externe pentru reformarea sistemului judiciar. Șeful statului le-a recomandat să vină cu proiecte pentru absorbția acestor fonduri necesare pentru buna adminstrare a justiției, sugerând membrilor CSM să nu se mai plângă că nu sunt bani pentru realizarea reformelor în domeniu.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îşi stabileşte joi strategia pentru a pune în aplicare recomandările Comisiei Europene, din raportul pe Justiţie prezentat la începutul lunii. Membrii CSM vor lua în discuţie şi revocarea din funcţie a generalului Dan Voinea.
Băsescu: ?Banii sunt, cheltuiţi-i! În favoarea sistemului?
Venit la ședința CSM, pentru a le vorbi magistraților despre responsabilităţile ce revin Consiliului pentru ridicarea monitorizării CE pe justiţie, președintele Traian Băsescu le-a atras atenția că au la dispoziție 110 milioane de dolari din fonduri externe pentru a implementa o serie de proiecte necesare pentru eficientizarea administrării justiției.
"De multe ori se vorbeşte de lipsă de fonduri. Domnilor judecători şi procurori, aveţi 110 milioane de dolari la dispoziţie, s-a cheltuit un milion de dolari în doi ani, creditul de la Banca Euruopeană de Investiţii care vă stă la dispoziţie proiectelor de amenajare a instanţelor cu echipamentele de care aveţi nevoie, şi dumneavoastră şi Ministerului", le-a spus Băsescu magistraţilor.
Preşedintele a mai arătat că de vreme ce în agricultură se pot accesa bani europeni pe proiecte, oameni cu pregătirea și calificarea magistraţilor nu ar trebui să întâmpine probleme în acest sens. "Aici să spunem că nu avem resurse este, după părerea mea, eronat şi dacă cerem unui agricultor să-şi facă proiect finanţabil şi agricultorul ăla reuşeşte să-şi facă un proiect, oare oameni cu pregătire de judecători, de procurori, de ce au probleme să realizeze aceste proiecte de atragere a fondurilor? Probabil că trebuie apăsat puţin pe aceste programe de proiecte pentru că banii sunt, cheltuiţi-i! În favoarea sistemului", le-a mai recomandat şeful statului.
Președintele a mai vorbit și despre unificarea practicii judiciare unde magistrații ar trebui să conlucreze cu membrii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Alte trei obiective precizate de Traian Băsescu pentru CSM ar consta în adoptarea unei strategii de resurse umane, în urma pensionărilor, întărirea inspecţiei judiciare, prin elaborarea rapidă a unei noi proceduri ?credibile? de selectare a inspectorilor și publicarea tututor hotărârilor judecătoreşti pe paginile de internet.
?CSM își va realiza obligațiile fie că vorbim de cele legate de modernizarea sistemului de inspecție sau de găsirea unui nou mod de recrutare a inspectorilor? a declarat Băsescu, după ieșirea de la discuțiile cu magistrații acestei instituții.
Optimist s-a arătat șeful statului și față de unificarea practicilor judiciare, un alt domeniu pus sub semnul întrebării în raportul Comisiei Europene.
Valul mare de pensionări, pus pe seama atacului generalizat asuprasistemului judiciar
Băsescu a avertizat că cea mai mare problemă cu care se va confrunta CSM este infuzia de sânge proaspăt în rândul magistraților. ?Rămânem cu o mare problemă în ceea ce privește personalul pentru că un foarte mare număr de judecăori și procurori se penionează. Este pentru prima dată când numărul lor scade deși în sistem intră anual peste 200 de magistrați? a atras atenția șeful statului.
În opinia lui Băsescu, acest reflux de personal este datorat atmosferei de presiune creată prin atacarea generalizată a sistemului pentru cazuri care nu plac nimănui. ?Distribuirea oprobiului la nivel generalizat îi face pe unii să-și părăsească meseria prin pensionare? a mai spus Băsescu.
El a cerut celor care ?au făcut o pasiune din a blama sisteme și a atribui lucruri rele celor care nu le fac? să mai reflecteze puțin înainte de a emite astfel de considerații. De altfel, președintele a lăsat să se înțeleagă că și presa are partea sa de vină în favorizarea acestei stări de lucruri.
Presa, acuzată că discută fără să cunoscă situația din justiție
?A fost o discuție deschisă, dar exact pentru a vă diminua plăcerea de a discuta despre sistem am decis să continuăm fără presă. Dumneavoastră discutați și comentați fără să cunoașteți, de regulă, problematica. Am convingerea că disvcuția unor lucruri sensibile cu prezența presei fără ca presa să înțeleagă ar fi fost un nou blat? a explicat Băsescu motivul pentru care nu a permis prezența jurnaliștilor la discuțiile purtate cu reprezentanții CSM.
Sosirea preşedintelui a fost şi motivul pentru care şedinţa a fost amânată cu aproximativ o oră şi jumătate, aceasta fiind deschisă în jurul orei 11:30. Înainte de a continua discuţia cu membrii CSM, Preşedintele Traian Băsescu a invitat presa afară din sală.
Antena 3 va transmite, în direct, eventualele declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu.
Antena3.ro