Traian Băsescu a declarat, într-un interviu la televiziunea publică, că România nu are de ce să se pronunţe acum faţă de situaţia din Libia.
"Problema este că suntem ca un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe.“
Şeful statului a declarat că România este solidară şi respectă fără nici un fel de comentariu rezoluţia din 1973.
„Consider fără nici un fel de reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are nici un fel de legitimitate“, a declarat Băsescu.
Preşedintele Băsescu a mai spus că România a participat la toate procesele interne NATO.
„Noi suntem membri NATO şi nu suntem o ţară cu o forţă militară care să îi poată permite să acţioneze independent“, a declarat preşedintele României.
„În această noapte (duminică noapte - n.r.) ar trebui să se finalizeze planul de operaţii. (...)După acest proces urmează directiva de operaţii, care, desigur, este o decizie politică. Poate fi finalizată mâine, în 24 de ore sau peste 72 de ore. România rămâne în interiorul acestui club. Când NATO va lua o decizie România va fi acolo“, a explicat Băsescu.
Preşedintele ţării a precizat că planul de operaţii nu va viza decât prima etapă, adică aceea de a impune zona de interdicţie aeriană.
„Nu ştim care sunt următoarele etape“, a mai spus Traian Băsescu, adăugând că NATO nu a aprobat încă etapele următoare ale planului de operaţii.
Băsescu: Voi reuni CSAT, în mod categoric, când NATO va luat o deciziePreşedintele Băsescu a spus că CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) se va reuni în mod categoric în momentul în care NATO va lua o decizie în sensul implicării în zona de non-survol.
„Eu nu pot lua decizii. Este atributul CSAT-ului să decidă poziţia României şi implicare României în funcţie de ceea ce ni se va solicita. În momentul în care se va aproba directiva de execuţie voi convoca CSAT-ul, în primul rând pentru a-l informa cu privire la conţinutul directivei şi astfel vom înţelege dacă decurg obligaţii pentru ţara noastră“, a declarat şeful statului.
“În momentul de faţă vă pot spune că România nu are obligaţii pentru prima fază pentru că planul de operaţii vizează doar instituirea zonei de interdicţie aeriană. Nu s-a trecu încă la planificare etapei a doua“, a mai spus preşedintele României.
„Sunt discuţii serioase de eficientizare a operaţiunii“, a punctat Băsescu, adăugând că participarea la operaţiuni suplineşte şase ani de diplomaţie.
Aceasta este prima reacţie oficială a preşedintelui României de la adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU privind impunerea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Libiei.
În urma şedinţei Consiliului European din 11 martie, Traian Băsescu a declarat că instituirea zonei de interdicţie aeriană ar trebui să fie o misiune asumată de NATO, nu de Uniunea Europeană. Tot la acea dată, preşedintele "România nu susţine o soluţie militară în Libia".