Disponibilizările din învăţământ sunt doar un prim pas al procesului de reformare a statului. O spune chiar preşedintele ţării. Prezent la un post de televiziune, Traian Băsescu a dat totuşi asigurări profesorilor titulari că aceste concedieri îi vor atinge doar pe suplinitori si pe pensionari şi că, în final, "nu va fi un şomaj atât de mare în sistemul bugetar".
În prima şedinţă, Guvernul Boc IV a aprobat o ordonanţă ţinută la secret, care trimite acasă peste 33.000 de cadre didactice. Iar acum se gândeşte să mai trieze şi personalul din ministere.
"Nu e obligatoriu să se aştepte până la 15 septembrie. Astăzi s-a întâmplat un eveniment pentru sistemul de educaţie, despre care eu am vorbit în campanie, anume reforma sistemului de educaţie. Reducerea celor 15.000 posturi (n.r. - din educaţie) nu este legată pur şi simplu de o reducere administrativă, ci decurge din sistemul de finanţare. S-au stabilit norme de cost pe elev, iar dascălii vor fi plătiţi din banii pe care îi încasează, salariile, sporurile şi indemnizaţiile. (...) Asta va obliga şcolile la comasare, va obliga la eliminarea nu a profesorilor titulari, ci a suplinitorilor. A suplinitorilor şi a celor care sunt pensionari şi au după pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascăli. Unii şi-au făcut datoria faţă de sistemul de educaţie, să le dorim o pensie lungă şi sănătate, iar alţii nu sunt calificaţi, sunt suplinitori", a spus şeful statului.
Mai mult, Traian Băsescu susţine că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.
"Eu sper că anul şcolar 2010-2011 va începe în cu totul altă structură de învăţământ. De exemplu, copiii învaţă astăzi la liceu 13 materii, chiar 14 materii. Într-un sistem de educaţie reformat, numărul de materii trebuie să fie 6-7 materii pe an. Dacă se face şi reforma curiculară, există posibilitatea unei disponibilizări mai ample", a spus preşedintele.
Sindicatele din învăţământ sunt revoltate şi spun că vor ataca ordonanţa de urgenţă şi ameninţă cu greva generală.
De asemenea, sindicatele spun că deja numărul elevilor din clase este foarte mare şi că au fost făcute toate comasările posibile.
Sindicaliştii susţin că vor sesiza Avocatul Poporului, deoarece Guvernul nu a respectat procedurile şi nu a cerut nici măcar avizul Consiliului Economic şi Social, care este obligatoriu.
Antena3.ro