Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, de la adversar la prieten cu Rafo Oneşti

Băsescu, de la adversar la prieten cu Rafo Oneşti

Băsescu, de la adversar la prieten cu Rafo Oneşti
16 Sep 2009   •   16:01

Conducerea Rafo Oneşti are de miercuri un nou aliat şi prieten. Preşedintele Traian Băsescu, care în trecut a criticat în repetate rânduri managamentul acestei societăţi, s-a declarat satisfăcut de faptul că Rafo şi-a achitat datoriile de circa de 200 de milioane de euro către stat şi s-a anunţat dispus să redevină prietenul acesteia.
"În istoria mea de om politic, am fost prieten, adversar şi acum sunt gata să redevin prieten al Rafo. Mi se pare că abordarea pe care a avut-o noul management al Rafo este cea corectă deoarece s-a plătit datoria de peste 200 de milioane de euro. Este un bun punct de pornire a discuţiilor şi înţeleg perfect momentul prin care trece Rafo. Este bine că în perioada de criză dumneavoastră continuaţi investiţiile în vederea modernizării", le-a declarat Băsescu reprezentanţilor conducerii rafinăriei în cadrul unei vizite efectuat la sediul RAFO Oneşti.
Reprezentanţii societăţii s-au grăbit să-l asigure pe şleful statului că investiţiile pe platforma petrochimică vor continua şi că atunci când acesta va mai vizita societatea va constata că va fi o rafinărie nouă.
"Credem că modernizarea Rafo se va constitui într-o bază a dezvoltării industriei petrochiomice din România. Avem încedere că ne veţi sprijini. În ciuda fapului că ne aflăm în perioada de reorganizare, am reuşit să ne plătim toate datoriile preluate din trecut. Acum avem şi certificat că nu mai sunt datorii către stat. În paralel, investim şi am realizat lucuri importante pe platforma Rafo. Vom continua aceste investiţii, iar când veţi vizita Rafo veţi vedea că nu mai este rafinăria din trecut, şi una nouă", a afirmat Iacov Goldovskiy.
Rafinăria Rafo are 1.300 de salariaţi şi a intrat în insolvenţă în aprilie 2004, fiind la acea dată cel mai mare datornic la buget. În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra acţiunilor rafinăriei, întrucât investiţiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.
În prima jumătate a anului 2008, activitatea rafinăriei a fost oprită, fiind început un program de modernizare, cu investiţii de 330 milioane de euro, care va permite ca, după repornire, Rafo să poată prelucra trei milioane de tone de ţiţei pe an. Reluarea producţiei este preconizată pentru trimestrul al patrulea al acestui an, odată cu angajarea a 3.000 de salariaţi.
În 8 iulie 2009, Acţionarii Rafo Oneşti (RAF) au aprobat contractarea unui împrumut de 330 milioane euro de la bănci comerciale, cu garanţia statului, pentru finanţarea investiţiei de modernizare a rafinăriei şi transformarea acesteia într-un complex petrochimic cu producţie de hidrocarburi aromatice.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: datorii stat
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close