Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: cine n-a venit la consultări să nu zgârie în poarta Cotroceniului, când se vor face guverne

Băsescu: cine n-a venit la consultări să nu zgârie în poarta Cotroceniului, când se vor face guverne

Băsescu: cine n-a venit la consultări să nu zgârie în poarta Cotroceniului, când se vor face guverne
29 Noi 2007   •   16:31

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit cu o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, în urma consultărilor de azi cu PD, PLD, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale. Votanţii de duminică ai tuturor partidelor care au intrat în Parlamentul European au fost, în proporţie de 75%, în favoarea votului uninominal majoritar. Pornind de la acest calcul, Băsescu a arătat că "rezultatul referendumului (...) a arătat că sistemul uninominal este solicitat de electoratul activ, care se implică în activitatea politică. Votanţii tuturor partidelor au fost de acord cu introducerea uninominalului majoritar".

"Tratamentul aplicat de politiceni votului la referendum, faţă de cel la euroalegeri, este discriminator"
Având în vedere că numărul românilor care au spus ?DA? la referendum este aproape egal cu numărul de voturi în favoarea tuturor partidelor care au trecut pragul de 5%, Băsescu a acuzat partidele parlamentare de un tratament discriminator aplicat voturilor exprimate de populaţie. ?Tratamentul care se aplică de politiceni votului poporului, în comparaţie cu votul pentru interesele proprii, este inadmisibiul. Introducerea artificială a unui program de 50% plus unu pentru validarea unui referendum arată discriminarea pe care politicienii o arată atunci când românii sunt chemaţi la vot în interesul ţării, şi nu al celor din schema politică?.

"PSD, PD şi PLD ar putea forma o majoritate care să treacă uninominalul prin Parlament"
Preşedintele a readus în discuţie iniţiativa din 2005 a PSD, când formaţiunea a depus în Parlament proiect de lege asemănător uninominalului majoritar. ?În concluzie, dacă toate cele trei partide sunt cinstite faţă de români, ar putea fi realizată o majoritate prin care voinţa celor 4 milioane care au spus DA uninominalului să fie respectată?. Iniţiativei PSD, adăugându-i-se PD şi PLD, ar putea forma o majoritate care să facă să treacă prin Parlament iniţiativa legislativă, a subliniat şeful statului.

"Voi alege un premier din partidele care au venit la discuţiile privind pactul pe educaţie" -
Un alt punct important discutat azi la Cotroceni a fost pactul pentru educaţie. ?În situaţia în care partide ca PSD, PNL, PRM şi PC vor continua să boicoteze pactul pentru educaţie, voi stimula partidele care doresc semnarea lui să-l semneze şi, în cazul în care vor ajunge la guvernare, să-l aplice?. Mai mult, Băsescu a transmis şi un avertisment: ?când voi desemna un premier, voi avea de-a face cu partide care sunt angajate în pactul pentru educaţie. Nu aş vrea să-i văd pe cei care azi nu au venit la discuţii cu unghiuţele zgâriind în poarta Cotroceniului, când se vor face Guverne. Ar face bine să stea unde au stat şi azi?.

Şeful statului a discutat astăzi cu reprezentanţii PD, PLD şi UDMR, cele trei partide care au acceptat invitaţia lui Traian Băsescu la consultări. Consultări care nu par să fi rezolvat dilema, câtă vreme democraţii şi liberal-democraţii au ieşit făcând declaraţii despre un alt proiect de lege pe această temă, depus la Senat de PD acum 2 zile. PSD, PNL, PRM şi PC au declinat invitaţia şefului statului. Liderii acestor partide îi reproşează preşedintelui lipsa de echidistanţă, prin implicarea sa în campania electorală a PD şi PLD.

CONSULTĂRI LA COTROCENI. UNINOMINALUL LUI BĂSESCU ESTE "SINUCIGAŞ" PENTRU MINORITĂŢI (VIDEO)

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close