Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, către magistraţi: Poate mâine, poimâine veţi stabili şi cine este preşedintele României!

Băsescu, către magistraţi: Poate mâine, poimâine veţi stabili şi cine este preşedintele României!

1 minut de citit Publicat la 11:16 03 Noi 2011 Modificat la 11:16 03 Noi 2011
Băsescu, către magistraţi: Poate mâine, poimâine veţi stabili şi cine este preşedintele României!
Foto: Agerpres
Preşedintele Băsescu le-a solicitat, joi, magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal. Dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă, a adăugat preşedintele. Traian Băsescu participă la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.

"Poate mâine, poimâine veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României", le-a spus preşedintele Băsescu magistraţilor. "Justiţia este absolut autonomă din punctul de vedere al opţiunilor în luarea deciziilor. Este foarte bine aşa, dar trebuie să existe autocontrolul justiţiei", a insistat şeful statului, citat de Mediafax.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constituţionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, însă "instanţele au hotărât împotriva legilor prin care România a încercat să treacă cu daune cât mai mici" perioada de criză economică, a mai spus Băsescu.

Liderul României consideră că este "o veselie" în adoptarea acestor hotărâri şi că procesele care vizează astfel de cauze "merg şnur", în timp ce alte procese întârzie cu anii.

"Am o întrebare: cum se poate pune Justiţia în situaţii atât de delicate, pentru că nimeni nu are banii ăştia? (...) E o veselie totală. De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei pentru a-şi arăta respectul faţă de hotărârile judecătoreşti? Poate indicaţi şi sursa de finanţare. (...) E un lucru pe care vi-l cer pentru că este constituţional. Hotărârile judecătoreşti au putere de lege, iar cine iniţiază o lege care afectează bugetul trebuie să spună şi sursa de finanţare. Spuneţi-ne care este sursa de finanţare pentru hotărârile pe care le daţi! Unde este raţiunea acestui mod de a proceda?", a adăugat preşedintele.

"Dacă am pune în aplicare hotărârile judecătoreşti, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă. Iar dacă abordarea este de tipul "nu îmi pasă de lege, de cum funcţionează statul", atunci degeaba vorbim de Legea micii reforme în Justiţie", a avertizat liderul României.
 


 

×
x close