Preşedintele Traian Băsescu s-a întreţinut, marţi, foarte cordial cu cel supranumit "regele asfaltului", Costel Căşuneanu, un abonat obişnuit la contractele publice ce ţin de drumuri indiferent de culoarea politică a guvernării instalate la Palatul Victoria. Prezent la întâlnirea organizată de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu cu constructorii din România, preşedintele a profitat de ocazie pentru a demantela informaţiile de presă cu privire la o posibilă colaborare a sa cu Căşuneanu pe vremea când patrona acest minister.
Şeful statului s-a deplasat după-amiază la Ministerul Transporturilor, pentru a da sfaturi constructorilor de drumuri în contextul actualei crize economice. "Am simţit nevoia să vă transmit câteva mesaje. Acela că vor fi bani începând din trimestrul 3, pentru ca Guvernul să-şi atingă obiectivul de a avea circa 9 miliarde de euro în investiţii, mare parte a acestor bani mergând către plata datoriilor la constructori, dar şi pentru lansarea de lucrări noi sau accelerarea ritmului din trimestrele 1 şi 2 la lucrări în curs de execuţie", a afirmat şeful statului.
Băsescu a precizat că din aceşti bani, 1,5 miliarde de euro vor veni de la Comisia Europeană şi vor trebui dirijaţi către investiţii, iar un miliard de euro vor proveni de la băncile comerciale, care vor merge cu prioritate către investiţii în infrastructură şi care vor fi diponibili la mijlocul lunii iulie.
Şeful statului a declarat că se bazează pe corectitudinea constructorilor în a-şi plăti dările către stat după ce vor primi finanţare de la stat pentru continuarea lucrărilor.
Cum reprezentanţii companiilor de construcţii se cam fereau să dea curs invitaţiilor la dialog lansate de preşedinte, Băsescu a profitat de prezenţa mai vechii sale cunoştinţe, Costel Căşuneanu, pentru a sparge gheaţa.
"Domnule căşuneanu, aţi lucrat dumneavoastră vreodată la Ministerul Transporturilor cât am fost eu ministru?" l-a întrebat Băsescu pe "regele asfaltului".
Căşuneanu a răspuns imediat negativ. "Nu, domnule preşedinte, niciodată. Dar am tras-o de numa-numa", a spus omul de afaceri, după care preşedintele i-a răspuns râzând: "Scuzaţi-mă că am profitat de prezenţa dumneavoastră aici".
Încurajat de mâna întinsă de preşedinte, cel supranumit "regele şoselelor din Moldova" a fost singurul care a avut de altfel curajul să poarte o conversaţie cu Traian Băsescu după discursul acestuia susţinut la ministerul Transporturilor.
A început cu osanale şi a terminat cu formulare de pretenţii. "Domnule preşedinte, ne-aţi dat mare încredere astăzi, cel puţin mie personal. Eu, din respect pentru toţi cei de faţă vreau să vă spun că suntem parteneri şi nu am luat nicio lucrare care nu ni se cuvenea. Noi ne plătim datoriile, nu avem subcontractori, sau dacă avem sunt foarte puţini şi se ocupă de lucruri mărunte", a declarat Costel Căşuneanu.
Antreprenorul a trecut rapid la probleme mai stringente decât gâdilarea orgoliului prezidenţial. "Noi... apropo de ce spuneaţi la început, Euroconstructul, UMB şi PA&CO, cele trei firme controversate .. din respect pentru toţi cei de faţă, toţi constructorii, vreau să le spun că suntem parteneri şi niciodată nu am luat nicio lucrare care nu ni se cuvenea", a ţinut să spună omul de afaceri.
"Nu asta aş vrea să discutăm, domnu' Căşuneanu, ci dacă ceea ce vă cer este posibil", l-a întrerupt Băsescu.
Căşuneanu a replicat cerând un control mai amănunţit al Fiscului la firmele străine, principalul său concurent în lupta pentru contractele publice de infrastructură."Nu vreau să spun că firmele româneşti sunt mai corecte (...) dar aş vrea să intre Fiscul şi să vadă dacă îşi plătesc datoriile. Aş dori, dacă se poate, şi firmele străine să vină cu specialişti şi forţe de muncă, nu să caute, să racoleze, să ia forţă de muncă de la noi după care să câştige licitaţiile de pe locul 3, 4 şi 5", a mai spus omul de afaceri, care a reclamat că la o licitaţie la Beiuş, lucrarea a fost luată de o altă firmă, deşi firma sa era pe locul întâi.
Antena3.ro