Antena 3 CNN Actualitate Băsescu atacă la CCR Statutul parlamentarilor şi cere să fie SINGURUL reprezentant al României la Bruxelles

Băsescu atacă la CCR Statutul parlamentarilor şi cere să fie SINGURUL reprezentant al României la Bruxelles

Băsescu atacă la CCR Statutul parlamentarilor şi cere să fie SINGURUL reprezentant al României la Bruxelles
Foto: Agerpres
26 Apr 2013   •   17:04

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, vineri, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate privind Legea pentru modificarea şi completarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor.   

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, în sesizare preşedintele solicită să se constate că "dispoziţiile Articolului I pct. 18 [referitoare la modificarea Articolului 24] şi ale Articolului I pct. 19 [referitoare la introducerea Articolului 24?] din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor Articolului 1 Alin. (4), Articolului 124 Alin. (2) şi Articolului 126 Alin. (1) din Constituţia României, republicată".

Imunitatea parlamentară prevăzută de Articolul 72 din Constituţie reprezintă "o garanţie a exercitării mandatului, iar nu un privilegiu al senatorului sau al deputatului ori o cauză de exonerare de răspundere penală", arată preşedintele în sesizare.

În sesizarea trimisă preşedintelui Curţii Constituţionale se aminteşte că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a fost, iniţial, adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în şedinţa comună din 22 ianuarie şi trimisă la promulgare la data de 24 ianuarie, iar în data de 4 februarie preşedintele a formulat o cerere de reexaminare a legii.

Legea, în forma adoptată la data de 13 februarie 2013, după reexaminarea la cererea preşedintelui, a fost contestată la Curtea Constituţională.

De asemenea, în şedinţa comună a Camerelor Parlamentului din 17 aprilie a fost adoptată Legea pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi transmisă spre promulgare preşedintelui la data de 19 aprilie.

Băsescu cere şi reexaminarea Legii privind cooperarea Parlament-Guvern în domeniul afacerilor europene

Traian Basescu este nemulţumit şi de Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene. El a cerut reexminarea în Parlament şi ar dori să fie singurul politician care reprezintă România la Bruxelles.

"Apreciem că Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, în forma primită spre promulgare, conservă soluţiile legislative constatate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012", se arată în document.
   
Preşedintele consideră că, potrivit noilor prevederi din legea trimisă la promulgare, art. 18 alin. (4) poate fi interpretat în sensul existenţei a două mandate necorelate între ele, unul al Guvernului, ce poate fi cenzurat de către Parlament şi altul al Preşedintelui României, încredinţat Guvernului.
   
"În acest sens, considerăm că se impune eliminarea din textul legii a mandatului propus de Guvern şi amendat de Parlament, având în vedere regulile impuse de jurisprudenţa Curţii Constituţionale prin care s-a statuat că numai Preşedintele României poate să mandateze Guvernul în domeniul politicii externe", se arată în cererea de reexaminare.


×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close