Antena 3 CNN Actualitate Băsescu atacă în instanţă avertismentul dat de C.N.C.D.

Băsescu atacă în instanţă avertismentul dat de C.N.C.D.

Băsescu atacă în instanţă avertismentul dat de C.N.C.D.
22 Mai 2007   •   11:21

Preşedintele Traian Băsescu respinge categoric decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi o va ataca în instanţă, precizează un comunicat semnat de purtătorul său de cuvânt, Valeriu Turcan. Preşedintele consideră că este inacceptabil ca o discuţie în intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, să facă obiectul analizei unei instituţii a statului, această abordare fiind una specifică fostei Securităţi.

În plus, şeful statului consideră că s-a creat un precedent periculos, care ar putea permite ca discuţiile din cadrul oricărei familii să facă obiectul analizei instituţiilor publice.

Preşedintele crede că trustul Intact, care dat publicităţii o discuţie privată, trebuie să îşi asume efectele publice ale acesteia.

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a hotărât ca preşedintele Traian Băsescu să fie sancţionat cu avertisment pentru folosirea sintagmei ?ţigancă împuţită?. Referitor la folosirea apelativului ?păsărică?, Colegiul a decis că fapta nu e de natură să atragă o pedeapsă contravenţională, însă atrage atenţia că limbajul folosit nu este unul potrivit. C.N.C.D. a discutat cazul colegei noastre Andreea Pană, în urma unei plângeri depuse de Asociaţia Romani Criss.

Pentru prima data în istoria post-decembristă, un preşedinte, Traian Băsescu, va fi boicotat oficial de jurnalişti. Joi, în ziua în care îşi reia oficial mandatul. Urmare a recomandărilor Clubului Român de Presă. Jurnaliştii ar urma să nu mediatizeze nici gesturile şi nici mesajele lui Băsescu, la reluarea funcţiei de preşedinte. CRP a luat decizia după ce a analizat jignirile adresate de şeful statului colegei noastre Andreea Pană. CRP va depune şi o plângere penală împotriva preşedintelui pentru jignirile pe care acestea le-a adus sâmbătă jurnalistei Andreea Pană.

Preşedintele Clubului Român de Presă, Cristian Tudor Popescu, a precizat că de acum se vor lua decizii similare în cazul tuturor politicienilor. ?CRP recomandă embargo (tăcere mediatică) pentru ziua de joi în legătură cu tot ceea ce va declara Traian Băsescu, deoarece considerăm că gestul domniei sale înseamnă exact privarea cititorilor de informaţie?.

Preşedintele CRP a anunţat că pe 6 iunie va avea loc o dezbatere publică pe tema agresiunilor fizice şi verbale împotriva jurnaliştilor. La dezbatere vor fi invitaţi jurnalişti, politicieni, precum şi preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, CRP recomandă jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţie ca, în semn de protest, să depună la Cotroceni camerele, reportofoanele, telefoanele mobile şi pixurile.

Episodul telefonul smuls de la ?ţiganca împuţită?
Preşedintele României a smuls telefonul unui reporter al postului Antena 3, care-l filma în timp ce acesta era la cumpărături, sâmbătă după-amiază, după care a spus despre jurnalista respectivă că este ?o ţigancă împuţită?. Alături de soţia sa, preşedintele se afla într-un hypermarket, urmărit de presă exact în ziua referendumului. Pentru că în magazin nu sunt permise camerele de luat vederi, operatorii au rămas afară, iar preşedintele a fost urmărit înăuntru de Andreea Pană, de la Antena 3.

La ieşirea din magazin, Andreea Pană şi-a reluat filmarea, în timp ce restul operatorilor se pregăteau să pornească şi ei camerele. Preşedintele a remarcat-o însă pe colega nostră şi i-a smuls telefonul din mână, băgându-l în buzunar. Deşi reporterul l-a cerut înapoi, preşedintele a refuzat să i-l înapoieze şi a plecat cu el. În cursul serii de sâmbătă, aparatul a fost totuşi înapoiat unei echipe Antena 3, la sediul de campanie al lui Traian Băsescu. A treia înregistrare, cea care surprindea momentul ?confiscării? aparatului, fusese ştearsă.

Antena 3 a reuşit să recupereze însă fişierul din memoria telefonului. Aparatul a continuat să înregistreze şi după ce preşedintele l-a băgat în buzunar. Preşedintele României poate fi auzit spunând despre reporterul Antena 3 că este "o ţigancă împuţită".

Băsescu - acuzat de rasism de presa străină
Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor condamnă atitudinea şi comentariile preşedintelui Traian Băsescu la adresa reporterului Andreea Pană. Federaţia îl acuză pe şeful statului de ?comportament abuziv şi ofensiv?, după ce i-a smuls unei jurnaliste telefonul mobil din mână şi a folosit la adresa ei un limbaj sexist şi rasist. Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Aidan White, consideră ?intolerabil? un asemenea comportament ofensiv, din partea unui şef de stat. Oficialul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor mai declară că nu există nicio scuză pentru asemenea acţiuni, care nu fac decât să reamintească pericolele la care se expun jurnaliştii în timp ce îşi fac datoria.

Incidentul dintre Traian Băsescu şi jurnalista Andreea Pană a fost relatat pe larg şi în presa germană. În cotidianul ?Berliner Zeitung? preşedintele Traian Băsescu este acuzat de rasism, în timp ce ?Financial Times Deutschland? remarcă faptul că acesta are un limbaj grosolan. Un alt ziar din Germania afirmă că Băsescu este cunoscut în mediile internaţionale atât pentru lupta sa împotriva corupţiei, cât şi pentru stilul său nediplomatic şi provocator, menţionând că românii nu au nevoie de un preşedinte serios, ci de unul care să le aducă aminte de personaje de telenovelă.

BĂSESCU DESPRE O JURNALISTĂ: ŢIGANCĂ ÎMPUŢITĂ {v}basescu1.avi{/v} (1) - {v}basescu3.avi{/v} (2) - {v}basescu2.avi{/v} (3) - {v}basescu_4.avi{/v} (4)

Antena3.ro

Comunicatul preşedintelui Băsescu (.pdf)
Comunicatul Clubului Român de Presă (.pdf)

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close