Traian Băsescu a acceptat propunerea franco-germană a unui tratat interguvernamental. Noul acord a fost soluţia la care au ajuns şefii de stat şi de guvern, după ce premierul britanic David Cameron s-a opus modificării tratatului Uniunii Europene.
România se numără printre cele 23 de state ale Uniunii Europene care vor încheia un tratat interguvernamental şi vor suplimenta fondurile FMI.
"Au hotărât să adauge resurse la Fondul Monetar Internaţional, cu o finanţare de 270 de miliarde de dolari (n.r. 200 de miliarde de euro) care va fi confirmată în zece zile", a declarat şeful FMI, Christine Lagarde.
Banii vor fi folosiţi pentru susţinerea ţărilor cu probleme din Uniune.
"Aşa cum bine ştiţi, am fi preferat o reformă a tratatului cu 27 de membri. Acest lucru nu este posibil din cauza poziţiei prietenilor noştri britanici. Prin urmare, va fi un tratat interguvernamental pentru 17 ţări (n.r. cele din zona euro), care este deschis tuturor celor care vor să ni se alăture", a spus Nicolas Sarkozy.
Acordul presupune reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.
Marea Britanie şi Ungaria nu vor face parte din noul pact, iar şefii de stat şi guvern ai Cehiei şi Suediei au spus că îşi vor consulta parlamentele înainte de a lua o decizie.
Premierul britanic David Cameron susţine că refuzul de a modifica tratatul UE a fost o decizie dificilă, dar bună.
Chiar dacă nu a fost posibilă modificarea tratatului UE, liderii FMI şi BCE au fost mulţumiţi de rezultatul summitului.