Antena 3 CNN Actualitate Barocamerele de la Colectiv, salvatoare în pandemie! 200 de pacienți cu COVID-19 ar putea primi ''o gură de oxigen''

Barocamerele de la Colectiv, salvatoare în pandemie! 200 de pacienți cu COVID-19 ar putea primi ''o gură de oxigen''

Iulia Gorgorin
1 minut de citit Publicat la 09:12 29 Oct 2020 Modificat la 09:12 29 Oct 2020
Barocamerele de la Colectiv, salvatoare în pandemie! 200 de pacienți cu COVID-19 ar putea primi ''o gură de oxigen''

Medicul Bogdan Cristian Ion, singurul specialist în medicină hiperbară din țară propune o soluţie salvatoare pentru bolnavii de COVID în stare gravă.

Este vorba despre cele patru camere pentru tratamente hiperbarice achiziționate pentru situații de urgență după tragedia de la Colectiv.

 Aceste aparate mobile se află în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Constanța, Mureș și Cluj.

 Cele patru barocamere mobile ar putea fi oricând aduse în curtea spitalelor care tratează cazurile de infectare cu noul coronavirus

„Pacienții, chiar dacă au desaturații mari, pot sta pe scaun, și practic, în fiecare dintre aceste barocamere mobile pot fi băgați în terapie câte 6 pacienți, în general, din trei în trei ore. Deci vorbim de 8 serii pe zi ori 6, fac 48 – aceasta este capacitatea maximă. Cu 4 barocamere, vorbim de aproape 200 de oameni. Dacă aplici în pre-ARDS (n.r.- ARDS este sindromul de detresă respiratorie acută, care necesită ventilare mecanică), relativ repede, în 2-3 zile, stabilizezi acești pacienți, ca să nu mai aibă nevoie de ATI. Acesta este marele secret! Dacă vrei să reduci mortalitatea, poți s-o folosești în ARDS, deoarece, ca și-n ECMO (cunoscut și ca plămân artificial), mortalitatea la pacientul intubat, în stare gravă, scade foarte mult. Sunt studii științifice: Karolinska (n.r.- Institut din Suedia), italienii, chinezii au băgat hiperbară”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Bogdan Cristian Ion.

Potrivit medicului Bogdan Cristian Ion, oxigenul hiperbar este „un medicament cu toate patalamalele”

Medicul a explicat că aceste aparate le pot salva viaţa pacienților care rmân, practic, fără oxigen din diverse cauze. 

 „Terapia hiperbară reprezintă aplicarea sau respirarea oxigenului la presiuni mari de peste 2,4 bari, adică peste 14 m adâncime. Între 1 bar (care este presiunea atmosferică) și 2,4 bari, sunt aplicațiile cosmetice și nu face obiectul medicinei hiperbare. De la 2,4 bari în sus vorbim de medicină hiperbară. Această presiune mare face ca oxigenul să se dizolve direct în sânge în cantități atât de mari, încât transportul hemoglobinar să nu mai fie necesar. Cantitatea este de zeci de ori mai mare decât ceea ce transportă hemoglobina și acest lucru are o serie de proprietăți benefice”, a explicat medicul Bogdan Cristian Ion.

 Prețul unei astfel de barocamere mobile a fost de aproximativ 1,2 milioane de euro

Cele patru barocamere au fost expuse și la defilările organizate de 1 Decembrie, în în 2018 și 2019.

×
TOP articole
x close