Antena 3 CNN Actualitate Barack Obama are cele mai mari şanse să devină lider la Casa Albă

Barack Obama are cele mai mari şanse să devină lider la Casa Albă

Barack Obama are cele mai mari şanse să devină lider la Casa Albă
04 Iun 2008   •   08:54

Americanii ar putea avea la toamnă primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite. Senatorul de Illinois, Barack Obama, nu mai are nicio emoţie. Va fi cu siguranţă candidatul democrat pentru fotoliul de la Casa Albă. De altfel, şi-a proclamat deja victoria. Campania electorală pentru învestitura democrată s-a încheiat marţi noapte, cu scrutinele preliminare din statele Montana şi Dakota de Sud.

Barack Obama a reuşit să atragă de partea sa majoritatea delegaţilor din Convenţia Partidului Democrat. Are de partea sa 2118 delegaţi care îi vor asigura victoria în Convenţia Partidului Democrat la sfârşitul lunii august. ?Senatorul Hillary Clinton a făcut istorie în aceast campanie. A făcut istorie nu numai pentru că este o femeie care a făcut ceea ce nici o altă femeie n-a mai făcut vreodată?, a declarat el.

Barack Obama este primul american de culoare care are şanse serioase să devină preşedinte. Democratul este mai popular în sondaje decât candidatul republican John McCain. Un sondaj publicat marţi de USA Today arată că Barack Obama ar ieşi învingător în lupta cu John McCain cu 49% faţă de 44% din voturi, atât cât ar reuşi să strângă candidatul republican.

Barack Obama este descris de presa din State ca un candidat extrem de şarmant, cu multă carismă, un om inteligent, dar fără niciun fel de experienţă în afară de cea politică. Nu a avut o profesie, în afară de cea de avocat pe care nu a exercitat-o, însă, niciodată.

John MCCain a şi început să-l atace pe Obama pe aceste criterii. ?Ştiu că ceea ce vrea să facă senatorul Obama poate să ne arunce într-un război şi mai mare, cu sacrificii şi mai mari. Iar pacea va fi şi mai departe, iar americanii vor fi în calea răului şi nu pot lăsa acest lucru să se întâmple?. Cam aşa sună mesajele de atac ale candidatului republican.

Marea învinsă a acestei curse electorele, un adevărat maraton care a durat 6 luni, este Hillary Clinton. Fosta primă doamnă a câştigat primarele în Dakota de Sud, dar a pierdut cursa pentru învestituira democrată. Ea are însă şanse mari să devină vicepreşedinte, dacă reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu Obama. De altfel, Hillary a anunţat că nu ia încă nici o decizie, dar nu s-a declarat învinsă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close