În prezent, 95 la sută din creditele imobiliare sunt luate în valută, datorită dobânzilor mai mici. La euro, spre exemplu, sunt aproape la jumătate faţă de cele în lei. Iar pentru perioade mari de împrumut, de până la 30 de ani, economia realizată de cei care îşi pot lua credite în valută este de ordinul miilor de euro. Cu toate acestea, cea mai mare bancă din România a decis să renunţe la creditele imobiliare în valută pentru cei care au venituri în lei.
"Ceea ce ne-a arătat deprecierea monedei din ultima vreme este că acesta poate fi un cost semnificativ pentru clienţi, astfel încât un credit iniţial în valută devine deodată mult mai scump", susţine Ionuţ Statomir, reprezentantul unei bănci din România.
Asta deşi, un calcul simplu arată că, împrumuturile în lei vor fi mai avantajoase decât cele în euro doar când moneda europeană va depăşi nivelul de 5,6 lei. Mult peste nivelul actual de 4 lei şi 57 de lei.
Nu pot fi însă ignorate nici restanţele la creditele în valută. Companiile şi populaţia aveau rate neplatite la timp la creditele în valută în valoare de 3,6 miliarde de euro.