Antena 3 CNN Actualitate Balada Mioriţa aparține poporului bulgar. Ce argumente aduce un istoric

Balada Mioriţa aparține poporului bulgar. Ce argumente aduce un istoric

1 minut de citit Publicat la 18:12 01 Sep 2016 Modificat la 18:12 01 Sep 2016
sheep-1608026_640.jpg
foto: pixabay.com

Istoricul bulgar Nicolai Ivanov Todorov este convins că „statul de la nord de Dunăre'' este o creaţie artificială” şi de aceea încearcă „demontarea falsei istorii mitologizante a românilor, care trâmbiţează patetic despre întâietatea lor pe aceste meleaguri, despre veşnica legătură dintre pământ şi stăpânitorii lui de astăzi, românii/dacii”, cum se exprima, în 2010 (Egreka-Bălgarskoto ovcearsko, Ceast I).

Pentru Todorov, românii n-ar avea o continuitate istorică a populaţiei geto-dace pe teritoriul care îl ocupă astăzi, ci ar exista la nord de Dunăre abia din secolele XIII-XIV e.n., după o perioadă barbară, când Bulgaria (în 1018) ar fi intrat sub stăpânire bizantină, iar împăraţii de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunării cu trupe militare şi colonişti vlahi din Tesalia şi italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxă, ”limba devenind italiano-vlahofonă”.

Într-o astfel de „cunoaştere” a istoriei, bulgarii ar fi fost „stăpânii permanenţi” ai civilizaţiei de la Dunărea de Jos, păstorii lor şi-au dus turmele din Balcani până în Carpaţi, în vremea „statului medieval bulgar”, prin „întinsa ţară a bulgarilor”.

Ţara Românească şi Moldova ar fi fost provincii târzii ale românilor. În Transilvania, românii ar fi „o minoritate neînsemnată”, „Mioriţa”, balada identitară pentru români, ar fi o creaţie bulgară, iar câinele ciobănesc „aşa–zis românesc” ar fi şi el o …. creaţie bulgărească.

Mai mult, pe gorjeanul.ro.

×
Etichete: Dunare
x close